Tid för julfester!

Elin:
Såhär års är det många jobb och skolor som anordnar julfester. Julfester kan vara supermysiga tillställningar med god mat, bra musik och härlig julstämning. Men trots det är det med blandade känslor som jag går på dessa jippon.

Mina erfarenheter av julfester är hög ljudvolym, skräniga människor som tävlar om vem som syns och hörs mest samt stora mängder alkohol (vilket gör människor ännu gapigare och avsevärt minskar chanserna för djupa och förtroliga samtal). Samtidigt som jag egentligen bara vill gå hem tvingar jag mig att stanna kvar. Anledningarna är att jag inte vill anses som otacksam, eftersom festen finansieras av jobbet som ett tack för en bra arbetsinsats under det gångna året, och att jag inte vill få stämpeln ”den tråkiga” mer än vad jag redan har.

julfest
Foto: Elin Fredriksson

När jag väl kommit hem från dessa fester, många timmar senare, har det hänt att jag darrat av frustration. Jag har tvättat av mig sminket, bytt om till pyjamasbyxor och lagt mig i min sambos famn och gråtit. Jag har gråtit för att jag varit helt utmattad av att försöka orka med det sociala spelet, för att jag försökt att passa in men ändå inte lyckats och för att hela kvällen upplevts som ett socialt övergrepp där jag känt mig maktlös i att påverka min situation. Men mest av allt har jag gråtit för att jag svikit mig själv istället för att stå upp för mina behov och för vem jag egentligen är.

Jag önskar att årets julfest blir annorlunda och att jag kan hantera situationen bättre. Och jag hoppas att du som eventuellt känner som jag, har mod nog att vara sann mot dig själv. Det är otroligt svårt men det vinner vi på i längden. Vi får hjälpas åt och peppa varandra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *