Hej HSP!

Av allt det jag hittills lärt mig att jag är (introvert, social fobiker), kan jag nu lägga till ytterligare en sak på listan – högkänslig (HSP).

Högkänslighet är en sådan sak jag läst om hur många gånger som helst, men ändå har inte informationen fastnat och jag har inte riktigt vetat vad det innebär, och ännu mindre relaterat till det. Men efter att ha läst och gjort ett test i en bok nu så inser jag att i princip alla punkter stämmer in på mig. Vissa saker är ju så likt introversion så jag har tidigare trott att det endast beror på det, men det kan ju kanske vara en blandning av allt.

Den senaste tiden har varit emotionellt turbulent för mig, jag har svårt att veta vilka av mina tankar, beteenden osv beror på den sociala fobin eller introversionen. Och nu blir det ju bara ännu mer rörigt!

Det mesta stämmer in på mig gällande högkänsligheten (taget från boken Sockerbomben 3.0) och några punkter är:

 • Att känna sig avskild från sin kropp, som att man står bredvid och ser på sig själv.
 • Att känna sig som en robot eller att man är med i en dröm.
 • Att man känner sig på spänn runt andra människor.
 • Att man ibland är känslomässigt avtrubbad och överkänslig.
 • Att man ibland har skrämmande dåligt minne.
 • Att känna oro emellanåt utan att veta varför.
 • Att man har en livlig fantasi.
 • Att man ibland har känslig hud för tyger, material eller beröring.
 • Att man går i ”baklås” av att ha många saker på gång och/eller rörighet runt sig.
 • Att man har behov tystnad och att vila ensam för att återhämta sig.
 • Känslighet för dofter, lukter av olika slag.
 • Att man bli deprimerad av mörka vintrar.
 • Att man har mer ljud-, ljus- och smärtkänslighet än andra.
  m.m.

Hur är det för er andra högkänsliga/introverta? Har ni bra koll på vad som beror på vad? Och hur gör ni för att underlätta när ni utsätts för jobbiga situationer?

14355744_1253849004654760_6484552452384925245_n

/Sophie

5 reaktioner på ”Hej HSP!”

 1. Tack för ett superbra inlägg! Jag tycker också att det är jättesvårt att veta vad som beror på vad, introvertism eller högkäslighet i mitt fall. Håller tummarna för att det klarnar för både dig och mig 🙂

  1. Tack för din kommentar! Ja det är inte helt lätt det där men förhoppningsvis klarnar det för oss som du säger =)

 2. Oj den där listan hade några intressanta punkter jag inte tänkt på som att känna sig som en robot, samt avtrubbad osv. Jag hittade till HSP först, innan jag fattade att jag också var introvert. ibland tänker jag att jag är bara introvert men det finns ganska många saker som faller utanför eller som är förstärkta känslor. Jag håller med om att det är svårt att veta vad som är vad, jag läste Den introverta revolutionen och där står några intressanta rader om vad som särskiljer har tyvärr inte boken själv.

  1. Brukar också mest tänka att jag bara är introvert, det är det som märks mest typ. Men det är intressant att se nya sidor hos sig själv =) Vet inte om du menar Introvert- den tysta revolutionen, för när jag googlar på den introverta revolutionen är det bara den som dyker upp. Om det är den, så är den jättebra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *