Enkelhet

Jag har alltid gillat det enkla, okomplicerade. När jag var liten hade vi inte så många regler hemma, vilket var väldigt skönt. Hemmet har alltid varit en fristad för mig, det enda stället där jag jag kan koppla av och göra bara vad jag vill. Därför blev det ganska jobbigt i skolan när man skulle följa så många regler, inte minst alla oskrivna sociala regler. Jag märkte tidigt att jag inte var som alla andra när det gällde allt det där. För mig var det ingen brådska med att räcka upp handen när läraren ställde frågor eller att tävla ner till matsalen så fort det blev rast, eller följa med någon hem efter skoldagen och leka etc. Jag var nöjd med att vara en ganska passiv elev/skolkamrat. Men jag märkte ju att det var fel. Ingen annan betedde sig som jag. Alla hade någon bästa vän som de jämt var ihopklistrade med, och i klassrummet pågick det en ständig tävling i “vem syns och hörs mest?”

Jag var inte helt ensam, det var jag inte. Jag försökte som så många andra introverta anpassa mig själv till det här beteendet, på gott och ont. Hade oftast ett tjejgäng som jag “tillhörde”, men jag var ju inte “med” på riktigt, om ni förstår vad jag menar. Medan de planerade nästa sak vi skulle tillsammans som krävde flera timmars socialisering drömde jag mig hem till tv:n eller en god bok. Det här gjorde att jag nog blev lite mentalt frånvarande i relationen till dem, vilket tillslut gjorde att jag ändå kände mig lite ensam när jag umgicks med dem. Eftersom jag inte kände att jag kunde vara mig själv riktigt. Och det dröjde flera år tills jag visste anledningen till det.

Om jag hade vetat lite tidigare och vågat prata om det hade det nog kunnat bespara mig från en del ångestfyllda tankar, onödiga bråk och ofrivillig ensamhet. Numera försöker jag att vara mig själv så gott det går, men känner ändå ofta en press på att vara extrovert och utåtriktad för att det känns som att man missar så mycket annars. Men trots det föredrar jag ändå fortfarande de enklare sakerna, som att krypa upp i soffan med en spännande bok, en kopp te och min lilla katt bredvid mig – helt utan krav 🙂

enkelhet

/Sophie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *