Vad folk med social fobi vill att du ska veta

Hej allihopa!

Blev ett ganska spontant inlägg här nu, då jag surfade runt och kom över den här artikeln i mitt facebook-flöde:
13 saker personer med social vill att du ska veta

Den artikeln rör upp känslor i mig, både bra och dåliga. Dels blir jag så ledsen av mina egna minnen/erfarenheter när jag läser om sånt här då jag blir påmind om det. Och det är även sorgligt att det finns så många där ute med samma problematik. Men det är så sjukt viktigt och bra att det uppmärksammas, speciellt genom stora sidor som Omtalat. Så att fler kan få veta vad det innebär, eller bara att det finns.

Tysta människor är tysta av olika anledningar. Vissa har inte behov av att prata eller vara sociala så mycket. Vissa vill inget hellre än att ha vänner och hitta på saker, men är ofrivilligt ensamma pga social fobi. Pga att de känner sig så otillräckliga, värdelösa eller vadsomhelst som är negativt att tänka om sig själv.

Och att så fort de öppnar munnen får de konstiga blickar, blir avbrutna, eller så ändras samtalsämnet eller så händer det något annat som gör att det känns som att ”det är ju ingen idé att jag pratar alls, det blir ju bara fel vad jag än säger”.

Man drar sig undan mer och mer, försöker göra så lite väsen av sig som möjligt, för att slippa uppmärksamheten, slippa känna de där dömande blickarna när man pratar som gör en så nervös. De negativa tankarna blir fler. Man börjar tänka ”varför är jag så tyst, varför kommer jag inte på nåt att säga” istället. Man blir så frustrerad på sig själv. Folk tror att man är dryg, för att man inte pratar med dom, fast man egentligen är så inne i tankarna om hur dålig man är just då. De tankarna blir bara fler och fler, man isolerar sig mer och mer. För varför försöka umgås med folk när man inte vågar prata med dom?

Nu blev det säkert rätt flummigt här, sorry, men det är rätt mycket som snurrar runt i huvudet just nu. Så mycket igenkänning, men också stor frustration över hur sjukt handikappande det är, och att så många inte vet om att det finns eller liksom kan säga ”men det är väl bara att prata mer/ta kontakt med folk/gå ut/drick alkohol så vågar du mer/var bara dig själv/tänk inte för mycket/slappna av” m.m… utan att ha en endaste aning om hur det känns.

Nån som känner igen sig?

/Sophie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *