Skillnad mellan olika begrepp

När jag har surfat runt på internet och sociala medier eller pratat med folk angående introversion så har jag märkt att det råder en ganska stor förvirring kring olika begrepp som har med det att göra. Många blandar ihop introversion med t. ex antisocial, blyg, social fobi, social ångest, skygg, psykopat eller liknande. Så jag tänkte försöka reda ut de här olika begreppen utifrån det jag läst mig till och vet. Är absolut ingen expert, tror nog att många råkar blanda ihop de här grejerna då och då(även jag).

I mitt facebook-flöde dyker det upp en del inlägg från olika grupper med huvudtemat introversion. Senast idag var det en artikel från Buzzfeed som listat roliga saker man kunde köpa till sig själv eller introvert vän. Med allt ifrån tröjor som det stod “Ew people” på, till broscher med katter och ordet introvert på, så var det många i kommentarsfältet som reagerade på att många av prylarna var stereotypa och egentligen skildrade antisocialt beteende, inte introversion. Introversion verkar nästan ha blivit ett trend-begrepp, som en del använder för att verka coola, typ “jag är så cool som undviker folk, folk suger”. Det är ju egentligen fel då introversion inte är detsamma som att vara antisocial.

Om man är antisocial har man ett beteende som visar brist på omdöme och hänsyn till andra människor eller andras egendom(taget från Wikipedia). Det kan vara ett förstadium till psykopati eller kriminalitet men behöver inte alls vara det. Då får man ta in många fler faktorer för att se om det finns ökad sannolikhet för en sådan utveckling, som ålder, livssituation etc.

Introversion är ingen diagnos, det är ett medfött personlighetsdrag. Man kan vara introvert, ambivert eller extrovert. Ofta är den skalan ganska flytande, ingen är 100% extrovert t. ex, utan det kan variera lite under livets gång men man brukar luta mer åt det ena eller det andra hållet. Man kan inte “botas” och bli extrovert som vuxen om man t. ex varit blyg som barn. Det betyder ju egentligen bara att man alltid varit extrovert men att man var blyg som barn.

Blyghet är inte introversion. Blyghet är när man är rädd för vad andra ska tycka och tänka om en och det kan leda till att man undviker att göra vissa saker eller att man har svårt för ögonkontakt t. ex. Visst kan man vara både och, men det gäller ju också för extroversion.

Folkskygghet är däremot något jag själv har svårt att sätta ordet på, jag förknippar det lite med blyghet(tänker skygg = shy) och att vara rädd. Att man är lite rädd för människor. Kanske ibland kan kopplas ihop med t. ex social fobi eller agorafobi. Eller att man mest föredrar att vara själv, har inget direkt behov av socialisering, vilket ju då i och för sig till viss del kan likna introversion… Vore kul att veta hur ni tänker kring skygghet!

Många förväxlar också introversion med social ångest eller fobi, i och med att introverta ofta föredrar att vara själva. Men social ångest/fobi handlar inte om att man vill vara själv för att man får energi av det, det handlar om att man är rädd för att bli bedömd, granskad och få uppmärksamhet, vilket kan leda till att man har jättesvårt att ta kontakt med folk, få vänner, ringa viktiga samtal, gå och handla mat etc. Ofta vill man inget annat än att ha kontakt med folk men är rädd för att göra bort sig inför andra. Vem som helst kan utveckla en social ångest eller fobi, dessutom går det att bota!

Jag tror att allt det här är sammankopplat med att många läkare och forskare förr i tiden ansåg introversion vara ett förstadium till antisocial beteendestörning eller autism eller liknande. Det har delvis fått en extremt negativ klang som gör att många rynkar näsan till ordet introvert samtidigt som det numera i vissa kretsar verkar ha blivit någon av en trend likt hipster-trenden.

Hur som helst så är det definitivt något som måste pratas mer om, särskilt i ett samhälle som har extroversion som norm – då det får många introverta att må väldigt dåligt pga att de känner sig fel eller t. ex för att de har trott att de är extroverta och inte förstått varför de blir så utmattade 2 timmar in i en fest med bästa kompisarna som helst vill fortsätta natten lång.

bloggen2

/Sophie

En reaktion på ”Skillnad mellan olika begrepp”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *