Mitt hjärta är fullt

De sista två veckorna har varit mycket av allt. Ena stunden känner jag mig tacksam för allt jag får uppleva, alla människor jag möter och alla skratt jag får dela. Men nästa stund blir jag tung i hela kroppen, vill gråta och känner hur en stor frustration byggs upp inombords.

I mitt arbete med ensamkommande får jag möta många fantastiska ungdomar som har ett ovanligt tungt bagage. Jag har mött han med det höga skrattet som hörs i hela huset. Jag har blivit lyft till taket av han som prövar mitt tålamod men som lika ofta får mig att le. Jag har fått trösta, retats med och kramat om pojken som jag tidigare jobbade med och som idag är som min lillebror.

Jag visste det inte för ett år sedan, men dessa ungdomar från olika ställen i världen har gjort ett stort avtryck på mig. Jag visste inte att tonårspojkar kunde göra det. Men genom och med dem har jag fått känna hur det känns när mitt hjärta svämmar över av kärlek. Hur det är att skratta tills man gråter trots att man inte har samma språk. Hur lika vi alla är och hur urbota dumt det är med hela ”vi och dem”-tänket som finns i samhället.

Dessa pojkar är värda all trygghet och stabilitet som de kan få. Men om mindre än en månad ska vår riksdag rösta om ett lagförslag som kommer göra att ordet trygghet suddas ut totalt i deras värld. De ska nämligen rösta om en lag som kommer innebära att majoriteten av mina ungdomar kommer få tillfälliga uppehållstillstånd. De flesta kommer få uppehållstillstånd på 13 månader i taget och sedan kunna utvisas när de fyller 18 år. Vilken ungdom kan fokusera på skolan och att integreras i samhället när den var trettonde månad ska få besked om den får stanna eller inte? Den psykiska ohälsan kommer öka drastiskt bland dessa ungdomar. Hela 63 instanser och organisationer, såsom BRIS och Barnombudsmannen, har tydligt kritiserat detta lagförslag och flera menar att det bryter mot Barnkonventionen.

Mitt hjärta är just nu fullt av oro, ilska och frustration. Men också av kämparglöd och engagemang för dessa pojkar. Jag vill känna att gjort allt jag bara kan för att detta inhumana lagförslag inte går igenom. Därför engagerar jag mig just nu för fullt i Folkkampanj för asylrätt. De har en namninsamling som jag verkligen rekommenderar er att skriva under: http://www.folkkampanjforasylratt.se 
Det går på en minut, så gör det och tipsa sedan dina vänner! Vill man påverka mer finns det namninsamlingslistor att skriva ut på hemsidan och andra tips på hur du kan hjälpa till!

Läs mer om lagförslaget här: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/04/forslag-om-att-tillfalligt-begransa-mojligheten-att-fa-uppehallstillstand-i-sverige/ 

Läs om de 63 organisationer och instanser som kritiserat lagförslaget här:
https://louisedane.wordpress.com/2016/03/10/konsten-att-saga-ett-lagforslag/ 

2 reaktioner på ”Mitt hjärta är fullt”

  1. Jag känner igen allt du skriver då även jag arbetar med dessa ungdomar. Man får en ödmjukhet inför deras historier och förstår hur lyckligt lottad man är. Varje dag kommer jag hem och har lärt mig så mycket spm jag inte visste, och nästan alltid med skratt och glädje från arbetsdagen. Jag tänker att de kan vara glada som fått dig i sina liv, du verkar vara rätt person på rätt plats. Jag ska genast gå in och skriva under, bra ide!

    1. Ja visst lär man sig mycket av dem, Lotta. Det här med skratt och glädje känns som en röd tråd i arbetet med dessa ungdomar, jag får mycket energi genom jobbet och det känns så himla fint. Tack! Vad glad jag blir för dina ord 🙂 Och vad fint att du skrivit under! Kram, Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *