Om vänskap

Jag är en väldigt relationsorienterad person. Jag älskar att bygga relationer med människor och se hur de utvecklas. Något av det finaste, om inte det absolut finaste, i livet tycker jag är när man träffar någon som man känner att ”den här personen vill jag inte släppa, någonsin”. Under mitt 26-åriga liv har det hänt en handfull gånger och det är också de personer som jag håller varmast mitt hjärta idag.

Som högkänslig tror jag det kan vara vanligt att man blir som lite ”småförälskad” i vissa personer. Jag blir åtminstone det när jag möter på människor som jag tycker har något visst över sig. Då vill jag veta allt om dem och jag tröttnar liksom aldrig på dem. De som står mig närmast är sådana. Fastän jag känt dem under många, många år, och känner de utan och innan älskar jag fortfarande att lyssna på vad de egentligen tänker om saker och ting. Jag är genuint nyfiken på allt som är de och känner en stor kärlek till dem.

I media och i vårt samhälle i stort får man dock förstå att man först och främst ska förbehålla sådan kärlek till parförhållanden. Att det är ens partner man ska överösa med all kärlek och att vänskapsrelationer får komma i andra hand. Enligt normen är det din partner du ska uppvakta med söta sms och nyköpta tulpaner. Det finns väl inget som säger att man inte kan göra likadant i sina vänskapsrelationer men det är inte lika vedertaget, och det tycker jag är synd.

Jag önskar att vi kunde vidga perspektivet på kärlek och uppskattning i relationer. Att vi värderade och vårdade våra vänskapsrelationer på samma sätt som vi gör med personer vi är kära i. Att vi påminner våra vänner att vi tänker på dem, att vi saknar dem och finns här för dem. Att vi minns det där de sa i förbifarten om att gå på den där föreställningen och överraskar med biljetter till den. Eller kommer ihåg att skicka ett ”Lycka till, jag tänker på dig” inför tentor, sjukhusbesök och liknande. Kramar dem lite extra när vi ses och påminner dem om varför vi tycker så himla mycket om dem.

Så. Låt oss fira denna fredag med att fira våra vänner<3

3 reaktioner på ”Om vänskap”

  1. Förstår verkligen vad du menar:) Kan också få en lätt ”förälskelse-känsla” med vissa människor jag möter. Men kan också bli rädd och dra mig undan pga min sociala fobi och känslighet.

    1. Hej A! Ja, jag känner igen det där väldigt mycket, att å ena sidan bli smått förälskad i människor men samtidigt bli osäker och inte veta hur man ska våga närma sig dem helt och fullt på grund av social osäkerhet. Tack för din kommentar! Hoppas du har en fin söndag! /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *