Svar på era frågor

valentine-charlie-brown.jpg

Alltså NI!<3 Ni är ju bara för fantastiska. Jag har haft en så himla superkass vecka av olika anledningar och gått med klump i magen och varit ledsen. Men nu när jag skrev detta inlägg och såg hur många frågor ni plitat ner och dessutom så himla BRA och INTRESSANTA sådana (ja här krävs det faktiskt CAPSLOCK) så värmer det i hela magen min. TACK finisar.

Här kommer svaren!

Anna
Vad är allra bäst med att vara introvert?

Hej Anna!
Det bästa med att vara introvert, enligt mig, är att det gör mig till en väldigt reflekterande och observant person. Något som hjälper mig att förstå varför människor ibland beter sig underligt/otrevligt. Att jag på grund av det kan se bakom olika försvar och murar. Men sen älskar jag också förmågan att kunna njuta av att vara själv!

Elin
Superbra idé!
Har du några smarta introvert-tips till vardagen?
Till exempel hur man kan få vilopauser eller stunder för sig själv på jobbet utan att man verkar avståndstagande eller konstig.

Hej Elin!
Åh, sånt där är klurigt! Jag tycker man kan säga att man vill ta lite frisk luft/röra på sig och ta sig en promenad på lunchen. Eller använda eventuella vilorum på jobbet/ge förslag på att skapa ett sådant. Om du gillar att läsa kan du ta med dig en bok och förklara att den måste du ta dig tid för att den är så bra. Sedan tänker jag att det är bra att öva sig på att vara tydlig med sina kollegor/klasskamrater/vänner att man uppskattar deras sällskap men ibland behöver lite egentid för att ladda batterierna. Tydlighet är gott både för en själv då man står upp för den person man är men också för andra som kan förstå sig på oss introverta mer 🙂

Sofie
Har du några tips på hur man kan få en bättre självkänsla?

Hej Sofie!
Jag har faktiskt börjat minska mitt tänkande på självkänsla och börjat fokusera mer och mer på självmedkänsla (som i sig också leder till bättre självkänsla). Självmedkänsla handlar om att vara varm och förstående mot sig själv. Som om du exempelvis är blyg så innebär självmedkänsla att du har förståelse för dig själv och upptäcker styrkor i din naturliga personlighet. Det innebär också att man finns där för sig själv när sociala situationer är tuffa istället för att bemöta sig själv med hård kritik. Kolla gärna upp Kirstin Neff på Youtube om du vill lära dig mer! Hon pratar på engelska, men Agneta Lagerkrantz har skrivit en bok i ämnet på svenska som är jättebra! Här finns den: http://www.adlibris.com/se/bok/sjalvmedkansla-hur-du-kan-stoppa-sjalvkritik-och-forbattra-relationen-till-dig-sjalv-och-andra-9789127137936 

Lotta
Kul!!
Hur ser din perfekta dag ut från morgon till kväll?

Hej Lotta!
Åh, en perfekt dag… 🙂 Då börjar jag med sovmorgon, yoga och en lång god frukost i ensamhet. Sedan vill jag umgås med några favoritpersoner och bada, ha picknick och prata om hur man kan göra världen bättre i flera timmar. På kvällen vill jag antingen fortsätta umgänget och skratta tills vi kiknar framför en film eller så vill jag vara själv och kura upp mig i sängen framför datorn och djupdyka i ett inspirationsrus.

Vad är dina drömmar för Blygmodig?

Mina drömmar för Blygmodig är många och lite oklara, haha. Men något jag tänkt på länge är att få föreläsa och kanske skriva en bok? Det vore roligt!

Vilka är dina förebilder i livet?
Kram på dig

Min största förebild har länge varit min egen mamma. Hon är så himla duktig på att se de goda i människor och av henne har jag lärt mig mycket! Sedan är jag imponerad av alla de feminister som kämpat och som idag kämpar för allas lika värde. Nu sista tiden är det dock mest mina grabbar på jobbet som imponerar och lär mig saker hela tiden. Tänk att man kan ha varit med om så mycket men fortfarande ha så mycket värme att ge?

Kram tillbaka!

Alexander
Har du några tips på var och hur man raggar på tjejer om man är blyg?

Hej Alexander!
Det här med att ragga är ju inte direkt min starka sida. För det första har jag sällan gjort det och för det andra tror jag inte att jag är särskilt bra på det, haha. Men jag tänker att man som blyg kan fokusera på sina styrkor av att lyssna och vara nyfiken på andra människor när man vill visa att man är intresserad av någon annan. Sedan kan jag själv tycka att det är ganska charmigt med folk som erkänner att de är blyga! Pepp till dig!

Ida
Har du några tips på hur man som introvert hanterar ”mingelsituationer” inom jobbet? T.ex nätverka och knyta nya kontakter när man känner sig så obekväm i den situationen.

 

Hej Ida!
Mingelsituationer är svåra och tar mycket energi! Men jag vet att man kan bli vän med småprat och mingel och använda det som verktyg till att nå de där mer intressanta ämnena. Det gäller att utnyttja sin nyfikna sida och våga ställa en följdfråga eller dela en egen erfarenhet när någon nämner något du finner intressant. På det sättet kan man komma djupare och slippa den där ytan som enbart kräver energi. Här är en bra artikel som ger tips kring just detta: http://www.quietrev.com/5-ways-to-make-small-talk-more-meaningful/

Har du några tips på hur man som introvert och hsp undviker att älta saker tyst för sig själv? Hur svårt ska det vara att släppa det och gå vidare?!

Vet du att jag är/har varit expert på att älta och det tar så mycket onödig energi. Men vad jag har funnit hjälper är meditation, att bara notera hur tankarna finns där och hur kroppen känns, men också självmedkänsla. Att inte straffa mig själv med negativa tankar utan vara förstående för att också jag är en människa som gör fel ibland.

Vet du om det finns någon skillnad mellan introverta och extroverta när det gäller behovet av sömn?

Eftersom introverta lättare blir energilösa av socialt umgänge kan jag tänka mig att vi behöver mer sömn än extroverta. Men inget jag vet så mycket mer om. Jag själv trivs med att sova ordentligt och blir lätt grinig om jag inte får mina 8-9 timmar. Denna artikel tar upp ämnet om du vill läsa mer: https://www.psychologytoday.com/blog/evil-deeds/201011/holiday-self-help-do-introverts-need-more-sleep-extraverts

Var är ditt drömresemål och varför?

Just nu drömmer jag om att resa till Vietnam. Det är nog för att jag när jag hade ressug för något halvår sedan googlade på ”the best country to travel to for introverts” och Vietnam dök upp. Verkar vara fantastiskt vackert och jag togs liksom med storm av det som skrevs av de introverta som varit där!

Om du lyssnar på podcast, kan du tipsa om dina favoriter?

Jag lyssande mycket på podcasts förut. Här är ett inlägg jag skrev då om mina favoriter: http://blogg.blygmodig.se/2014/12/11/mina-favoritpoddar/ 🙂

Henke
Jag ser det som du börjat med som oas i en värld av öken för oss människor som inte riktigt passar in och tror behovet av skapa fler oaser och egna små världar i verkligheten är enormt. Du har 380 följare nu men behovet av samhörighet, vänskap och umgänge på vårat vis torde vara enormt, det jag försöker säga är att varför skulle du inte ha 38 000 följare inom ett år?

Därför undrar jag vad din ambition med blygmodig är och om du skulle motsätta dig att blygmodig blir en betydligt större plattform för oss som söker andra sätt att umgås, arbeta och leva på och i så fall varför?

Ditt initiativ är superviktigt och jag inspireras över att du tagit steget att göra det du gör.

/Henke

Hej Henke!
Blev så himla glad när jag läste att du tycker att Blygmodig får vara en oas för oss tystlåtna, det är precis det jag vill!

Min ambition med Blygmodig är att försöka nå ut till så många som möjligt med budskapet att vi tysta och blyga duger precis som vi är. Men det viktigaste är egentligen inte kvantiteten utan att jag känner att det jag gör är genuint och att jag har inspiration och glädje. Det är då det där fina händer tänker jag.

Sedan finns det som jag ser det ett enormt behov av positiva, stärkande budskap kring dessa personligheter och därför vill jag väldigt gärna jobba stort med det här i framtiden. Föreläsa på skolor, arbetsplatser, lärarutbildningar och liknande. Hålla i kurser. Skriva en bok. Ja, det finns så mycket jag både vill och hoppas kunna göra! Vi får se vad framtiden har att erbjuda helt enkelt.

Felicia
Jag undrar om du har några råd på hur man kan göra när man blir väldigt blyg, stel, förlorar halva sig själv utan att se det som ett socialt ”misslyckande” Utan att bli pytte liten och förlora sin stolthet, värdighet och personlighet.

Hej Felicia!
Viktig fråga! Jag tycker det hjälper en del att försöka se sig själv som en människa bland alla människor och se att ALLA gör fel ibland. Vi är väldigt duktiga på att särbehandla oss själva på ett negativt sätt men ha förståelse för andra. Vi behöver inse att vi också är bräckliga och ofullkomliga människa och ha förståelse för det.

Ibland kan jag känna att det hjälper att bara säga det man känner i den jobbiga situationen. Exempelvis erkänna att: ”Nu blev jag väldigt nervös och osäker”. För de flesta människor tycker ju att detta inte är något konstigt alls utan känner medkänsla. Och dessutom är man ärlig mot sig själv vilket jag tycker är en grej som är stärkande.

Siri
Hur gör vi revolution mot den extroverta normen?

Hej Siri!
Den introverta revolutionen, gillar tanken på den och jag tycker den håller på just nu! Jag tror vi gör den på bästa sätt genom att omfamna våra introverta personligheter och visar upp dem med stolthet. Jag tror även att den görs genom att prata, prata, prata (eller kanske skriva, skriva, skriva är mer passande här 😉 ) om detta ämne. Uppmärksamma styrkor, motbevisa myter och fördomar. Och självklart; är ensamma och njuter av det så att våra batterier är ordentligt laddade för revolution!

4 reaktioner på ”Svar på era frågor”

    1. Tack Anna, vad roligt att du tyckte det! 🙂 Ja, jag hoppas också att den kan få smälta bort mer och mer! Tack!<3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *