Är introverta mer depressiva?

introvert

Svaret på frågan är; Ja, förmodligen, men inte av den anledningen som många tror.

Många tänker att det är själva personligheten, introvert, som gör människor mer depressiva. Och ur en extrovert persons perspektiv är det inte konstigt om man tolkar det på det sättet.  För en extrovert person som ser att en annan människa drar sig undan tolkar förmodligen detta utifrån sina perspektiv det som att något är fel. Ur en extrovert persons perspektiv vill man ju vara med människor när man mår väl. Detta i kombination med att ”dra sig undan” i vårt samhälle anses som ett symptom på depression blir väldigt onyanserat.

En introvert person som får detta budskap från sin omgivning, att behovet av ensamhet är ett tecken på något avvikande blir enkelt förvirrad. Tankar som ”Är det något fel på mig?” dyker gärna upp och vi kan inte riktigt njuta av vår egentid. Något som gör att vi får för oss att vi behöver gå på fester och umgås med fler människor för att bli accepterade och må bra.

Men det som händer när vi försöker råda bot på oss själva genom att försöka bli extroverta är att vi mår sämre. Vi hamnar helt enkelt i ett moment 22. Antingen drar vi oss undan men får budskap om att det är ”fel” och detta gör att vi tror att vår person är defekt. Eller så försöker vi agera såsom normen vill att man ska agera men blir helt energilösa och fortsätter undra varför vi är fel och inte gillar fester och mingel som alla andra.

På grund av detta, att vi introverta ständigt får budskap om att vår person är fel är det kanske inte så konstigt om fler av oss är deprimerade än de extroverta? Jag tror helt enkelt att det beror på det samhälle vi lever i. Frågan är om inte extroverta har lättare att bli deprimerade i länder som Japan där det är fördel att vara tystlåten och introvert? Vi behöver helt enkelt bli bättre på att omfamna våra olikheter. För tänk vad mycket potential vi förlorar när människor ska behöva gå och må dåligt för att de har en annan personlighet än normen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *