3 sätt att äga din tystlåtenhet på

Äga din tystlåtenhet

Många introverta och blyga har i hela sina liv försökt anpassa sig själva efter extroverta normer. De har fått höra direkta och känt av implicita åsikter om att det inte riktigt räcker att vara som de är. Därför jobbar många hårt med att utrota sin blyghet eller sitt behov av ensamhet. Det kan vara tilldragande att lyckas klämma in sig själv i de snäva utåtriktade normerna och skörda dess sociala frukter. För att vara en del av extroverta normen ger självklart fördelar som vi introverta och blyga inte riktigt fått tagit del av. Men om något är det extremt uttröttande att gå emot sin egen personlighet. Vilket ofta, om inte alltid, resulterar i att man blir energilös och gråter utan att förstå varför.

Som tur är finns det en annan väg att gå. Du kan börja vandra på vägen där du får upptäcka alla styrkor som du som tystlåten har. För är det något jag vill att du ska veta är det att du redan har en fantastisk personlighet som bara väntar på att få blomma ut. Efter alla år av att pressa undan din natur är det nu dags att utforska det fascinerande, vackra, starka och mystiska med en tyst personlighet. Här är tre sätt för att äntligen äga din tystlåtenhet istället för att försöka utplåna den:

Omfamna din tystlåtenhet

Många blyga och introverta tänker att det inte är bra att omfamna sin egen personlighet då de tror att det kommer vara ett hinder för dem i den värld vi lever i. De tänker att de måste vara utåtriktade för att få ett jobb och för att kunna lära känna människor. Många är rädda för att om de tillåter sig själva att lyssna på sitt behov av ensamhet kommer det leda till att de enbart blir isolerade från omvärlden. Att tillåta sig själv att vara blyg tänker de gör att de kommer ännu längre ifrån de fördjupade relationer som de längtar efter. Detta stämmer dock bara om vi köper myten om att det är något negativt att vara tystlåten.

Sanningen är egentligen den att ett omfamnande av din unika personlighet kommer öppna så många fler dörrar för dig. Den viktigaste biten är att du då kan få känna att du duger precis som du är. Du behöver inte ändra på dig för att bli accepterad eller älskad. Du kan sluta kämpa emot och sätta upp väggar gentemot andra för att de inte ska upptäcka att du egentligen inte är sådär utåtriktad. Du får vara du och det frigör både mycket energi och tid att fokusera på att stärka upp din autentiska personlighet istället.

Ladda dina batterier utan dåligt samvete

För att finna den där tysta gnistan inom dig behöver du ha din energi. Därför uppmanar jag dig att sluta ladda ur dina introverta batterier för att du vill vara andra till lags. Jag vet hur det är, du gör det för att du vill vara snäll och tillmötesgående gentemot andra. Men konsekvenserna av det blir en trött och sliten introvert som har mycket enklare att tänka negativt om sig själv än när hen är utvilad. Då är det betydligt svårare att se och uppskatta sina tysta styrkor. Det är när du tillåter dig själv att njuta av din egentid som du lägger grunden för att på ditt, tysta och unika, sätt möta världen.

Visa världen din tystlåtenhet

Som jag skrev i början kan det ha sina sköna, dock förledande, fördelar med att agera på ett extrovert sätt i vår värld. Men som en som har testat på motsatsen, att låta min tysta personlighet få blomma ut, kan jag vittna om hur mycket mer bestående och stärkande detta är. I takt med att jag började lyssna mer och mer på mina egna behov och utforska min tystlåtna personlighet upptäckte jag att jag började attrahera de där människorna som jag ville komma närmare. En av mina bästa vänner, Ida, fann jag på det sättet.

Vi möttes i en trappa på Umeå universitet när vi båda tänkte börja studera till lärare 2010. Ida stod framför mig och jag tänkte att jag skulle vara modig och hälsa. Direkt kände jag att hon var en person som jag ville lära känna bättre. Men under de första veckorna, nollningsveckor, umgicks man inte direkt på en blyg-introvert persons hemmaplan. Där och då var jag dock trött på att låtsas vara extrovert under mina skolstarter och försökte istället köra min egen väg. Så när en av de vi hängde med där i trappen ville slå följe till Systemet för att bunkra på sig alkohol till kvällens bravader tackade jag nej. Jag sa precis som det var, att jag inte dricker och skulle passa på att umgås med min syster och mamma under kvällen. Jag minns inte Idas reaktion i stunden men hon har berättat i efterhand att hon blev så glad av att ha träffat någon som inte heller var så himla pepp på nollningen. Efter det sågs vi många gånger och skrattade så vi kiknade, filosoferade kring livet och slukade kakdegar. Än idag är hon en av mina bästa personer.

Min poäng med denna lilla anekdot är att du behöver vara sann mot din autentiska personlighet för att attrahera de som du vill attrahera i ditt liv. Hur ska de annars förstå att du är precis den de letar efter? Tänker man så förstår man hur viktigt det kan vara att våga visa lite mer av sin tystlåtenhet. Med det sagt vill jag poängtera att det inte är för inte som vi blyga och introverta och har en förkärlek till att skynda långsamt. Det är också en del av att vara som vi är och därför vill jag att du gör precis det även med detta, ta ett litet steg i taget. Pressa inte dig själv mer än vad som känns rimligt och ta hand om dig själv när det blir läskigt och svårt. Bara genom att ställa om dina tankar om din tystlåtna personlighet kommer du se att det händer mycket i och omkring dig<3.

 

2 reaktioner på ”3 sätt att äga din tystlåtenhet på”

  1. Wow, vilken text! Inlägget träffar mig rakt i hjärtat och jag känner en otrolig lättnadskänsla i hela kroppen när jag läser – för precis så här är det att vara just jag. Du är en sådan duktig skribent som på ett målande sätt kan beskriva hur vi introverta, blyga och högkänsliga känner oss. Det märks att du är påläst och lärt känna dig själv för att kunna skriva en sådan förstklassig blogg. Jag älskar alla dina inlägg men det här var top-notch!

    Kram på dig

    1. Wow tillbaka, vilken fin kommentar Ida<3. Blev jätteglad när jag läste den :). Så fint att läsa att texten fångade dig! Och tack så mycket för all beröm, gjorde mig alldeles varm! Kram tillbaka 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *