5 saker introverta och blyga är trötta på

På grund av att vi lever i ett extrovertorienterat samhälle finns det både mycket fördomar och missuppfattningar om oss som är blyga och introverta. Detta kan i vardagen lätt leda till att extroverta människor säger och gör saker som för dem kanske är välmenande men som mest skapar press och skam hos oss. Jag anar att ni är många som kommer känna igen er i dessa fem exempel…

1. Frågan ”Varför är du så tyst?” Jag vet inte med er men jag har fått höra det tillräckligt många gånger för att numera i princip ha nått tankeläsningsnivå och kan se på folk att de tänker detta innan de ens sagt det till mig. Vad är det för mening med att påpeka att någon är tyst? Vad ska jag svara på det? ”Eh, ja..?” eller kanske ”Japp! Och du tycks gilla din egen röst mycket.” Nä, alltså det finns inte riktigt något vettigt att svara på en sådan lustig fråga. Men kanske är detta ändå vad man önskar sig våga svara:

If-you-think-Im-quiet

2. Det ignoranta pep-talk-et: ”Kom ut ur ditt skal!” Jag tror att detta är en välmenande uppmaning från människor, men det blir ganska ignorant i praktiken. Det är ännu ett budskap om att det enda rätta är att ta plats och vara utåtriktad i vår värld. Att vi som ibland befinner oss i våra ”skal” inte får plats på det sätt som vi är. Vi är först välkomna på riktigt när vi vågar oss utanför vårt skal som denna person ser som ett problem. Ett problem som jag ofta tror ligger främst hos andra.

3. Den förvånade och medlidsamma blicken när man berättar att man varit själv hela helgen. Jag frågar mig gång på gång hur det kan vara så provocerande och problematiskt att kunna njuta av sitt eget sällskap? Många sammankopplar direkt att vara själv med ensamhet och känslor av utanförskap. Vilket kanske gäller för en del människor men inte för alla och heller inte alltid. Som vi alla vet är det en milslång skillnad mellan den självvalda och ickevalda ensamheten. Så snälla, sluta tycka synd om mig när jag precis haft mitt livs drömhelg<3.

4. När man berättar att man är introvert och får till svar ”Men det kan du ju inte vara, du gillar ju människor!” Jo, det var ju det här med fördomar. Bara för att man är introvert och uppskattar att hänga mycket med sig själv betyder det inte att man ogillar folk i allmänhet. Det är ganska tvärtemot. Introverta älskar att möta människor på djupet och få upptäcka deras unika charm och drivkrafter. Vi drömmer ofta om att hjälpa andra på olika sätt och förundras över samtalen där man får se nya sidor av en person. Vi må inte gilla småprat eller att umgås i stora grupper, men fans av människor är vi ändå.

5. Att inte bli bjuden för att folk tror att man ändå inte tänker komma.

I-DONT-WANT-TO-GO

Så här är det: Många av oss introverta avskyr fester och sammanhang där man ska mingla och småprata med människor vi inte känner. Men vad som är värre än att bli tvingad att gå på en sådan fest är att inte ens bli bjuden. Det är en sak att få välja att inte gå men ändå känna att man är välkommen och inkluderad. Det är en annan sak att inte ens bli bjuden och alltså exkluderad.

 

4 reaktioner på ”5 saker introverta och blyga är trötta på”

  1. tips till de som inte bjuder , bjud o låt den bjudna få vara sig själv , vara med en stund o sedan gå undan en stund kanske och om så krävs få gå hem i lugn o ro utan att det ojas o tycks synd så mycket utan låt det vara helt naturligt för det är det .vi är alla olika.

    1. åh, vilka bra tips Anneli! Så vill man ju verkligen att det ska kännas när man går på fest. Att man får vara sig själv och får gå precis när man vill, utan någon skam eller så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *