Julklappstips till blyga, tysta & känsliga

Jag anar att det finns fler än jag som tycker att december alltid tenderar att susa iväg, likaså detta år. December är en månad som jag kliver in i med en dubbel känsla. Jag älskar jul och att fixa den där mysiga stämningen genom att julpynta och fylla huset med saffransdoft. Samtidigt är det ofta en väldigt hektisk tid för många och den delen kunde jag gärna varit utan. Vi köper inte julklappar längre och det har gjort allting lite mindre stressigt. Men jag vet att många andra fortfarande köper klappar och då kan det vara lugnande och praktiskt att få lite tips! I detta inlägg kommer jag därför ge er tips på vad en tyst eller känslig själ skulle kunna tänkas uppskatta!

_______________________________________________

Det finns väl inget mer givet än att tipsa om böcker? Jag älskar att läsa böcker och under lovtider är det så himla mysigt att krypa ner i soffan och tas till en annan verklighet. Att bli uppslukad av en bok måste ju ändå vara en topp-fem känsla för introverta?

the-irresistible-introvert-harness-the-power-of-quiet-charisma-in-a-loud-worldEn favoritbok för mig är Susan Cains Tyst som lyfter upp varför introverta blivit åsidosatta och lyfter denna personlighets styrkor. Oerhört välarbetad, välskriven och engagerande. I vår och sommar kommer dessutom fler spännande böcker om introversion. Hör här bara; Quiet Power av Susan Cain och Gregory Mone som riktar sig till de som möter introverta barn i olika sammanhang, The irresistible introvert av Michaela Chung (som driver Introvert Spring) som handlar om att få introverta att inse och upptäcka sin egen styrka och karisma, och slutligen Själv – kraften i egentid av Linus Jonkman som kommer beröra självsamhet och varför detta är en sådan styrka. Varför inte skapa ett egenkomponerat presentkort på böcker där du berättar om dessa tre som din tystlåtna vän kan längta efter?

_______________________________________________

thumb_Skärmavbild 2015-12-17 kl. 1.21.01 em_1024

Många av den tysta och känsliga personligheten är empatiska och engagerade för att andra ska må väl. Vi har nära till att känna för vår värld och miljö och därför är en himla fin julklapp till oss att skänka pengar till någon klok organisation. Eftersom jag själv varit engagerad i Diakonia och sett vilket vettigt och fint arbete de gör vill jag tipsa om deras underbara initiativ ”Ge bort en rättighet”. Genom att köpa deras fina A5 med citat på bidrar du med viktiga slantar till deras långsiktiga arbete i utsatta områden. Jag vill tillägga att det bästa med Diakonia är att de väldigt sällan startar upp egna initiativ i de länder de arbetar i. Deras arbete fokuserar istället på att hitta goda krafter på plats, alltså av människor som bor i länderna, och stötta dessa med ekonomi, kunskap eller annat. På så vis arbetar man med att stödja lokalbefolkningen i sin strävan att bygga upp deras samhälle.

_______________________________________________

OSTRICH-PILLOW_Studio-Banana-THiNGS_kawamura-ganjavian_03

Alltså, har ni hört talas om The Ostrich Pillow (Strutskudden på svenska)? Den ser ju för rolig ut men har en perfekt funktion för alla tysta och känsliga som vill kunna stänga av världen omkring sig. Detta är en kudde man sätter på huvudet för att kunna slumra och vila en stund. Eftersom den stänger ute ljud och synintryck kan man få en väldigt avslappnad och skön stund.  Ser superskön ut! Finns även en Ostrich pillow light som ser ut såhär:

OSTRICH-PILLOW-LIGHT_STUDIO-BANANA-THINGS_001

_______________________________________________

Vi introverta och känsliga som behöver mycket egentid för att ladda våra batterier älskar ju att mysa och chilla. Att då köpa ett ”ladda-dina-värdefulla-batterier-kit” i julklapp vore så uppskattat! Tips på saker att inkludera i ett sådant kit är:

31397179-origpic-c7d41a.jpg_0_0_100_100_275_412_90En mysig filt, denna är en ekologisk sammetsfilt från Lapland Eco Store

2135Även ett värmande, lugnande och gott te ska ingå. Detta heter Wild Rooibos och finns på The House of Fair Trade

31501134-origpic-b79eed

Dessa slippies från Plushälsa kan man värma i mikron en sväng och sedan håller de sig och dina fötter varma i upp till två timmar! Snacka om mys.

doftljus

Sist men inte minst vill jag tipsa om ekologiska doftljus! Dessa superfina och handgjorda finns på Yvelis.se och kirrar mysstämningen direkt. 

_______________________________________________

98ede60dd1b7964742ba0a7010325340

Slutligen tycker jag att den bästa av julklappar är upplevelser! Varför inte ge din tysta favoritperson ett terminskort på biografen eller teatern i er stad? Eller kanske låta den gå en meditations- eller yoga-kurs?  Om ni lever tillsammans kan du också komponera ihop en hög med ”egentids-kort”. På dem kan du skriva att du lovar att fixa middag, städad lägenhet, fotbad, ljuskavalkad eller vad det nu må vara som din person får njuta av helt ifred en kväll efter jobbet/skolan/allmänt jobbig dag. Dessa kort får då personen ta till när den vill och det passar för er under året som kommer.

_______________________________________________

Har ni fler tips på fina julklappar att ge bort till tysta och känsliga personer? Skriv gärna en rad i kommentarerna!

2 reaktioner på ”Julklappstips till blyga, tysta & känsliga”

  1. Vilka bra tips, och Tyst är en himla bra bok!

    Jag kommer att ge bokpaket till mina familjemedlemmar: Ett par böcker jag tror de skulle uppskatta, något kul egengjort bokmärke, och något favoritgodis. 🙂

    Efter en stressig termin ser jag verkligen fram emot en lugn och skön julhelg med en familj begravd i böcker!

    1. Tack, vad roligt att du gillade dem!

      Alltså, bokpaket är ju en perfekt present, jag älskar böcker 🙂 Med egengjort bokmärke och godis är det ju som gjort för en mysig stund i soffan! Gillar verkligen den synen, en familj begravd i böcker 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *