Om personligheter 5: Bedömning & Varseblivning

Så var det dags för den sista delen i min serie om personligheter. De tidigare delarna finner ni länkade längst ner i detta inlägg. Sist ut är nu bokstäverna J (Judging – Bedömning) och P (Perception – Varseblivning). Dessa båda förklarar för oss hur vi vill ha det strukturerat omkring oss. Den ena, J, uppskattar en tydlig struktur medan den andra, P, föredrar mer lösa ramar.

Screen-Shot-2014-01-22-at-9.01.41-PM

Bedömning
Som bilden ovan visar tenderar de som föredrar bedömning, alltså är bokstav J, att strukturera upp sin tid. Inför en deadline planerar de för hur de bit för bit ska arbeta sig igenom uppgiften och lämnar den sedan färdig i god tid. I allmänhet har dessa personer en tydlig uppfattning av vad de tycker och har inte svårt för att fatta beslut då de vet vad de grundar dessa på. När saker är oavslutade blir dessa ofta stressade, de föredrar att avsluta sina uppgifter istället för att lämna de öppna. Styrkan i de personer som har bokstaven J är att de har en god organiseringsförmåga och är duktiga på att ta snabba beslut.

Varseblivning
Enligt bilden ovan har P-personer en mer ostrukturerad väg fram till att avsluta sina uppgifter. De gillar att hålla saker öppna och arbetar kanske inte först och främst efter en tydlig struktur utan istället när de får inspiration. Man uppskattar att hålla saker öppna och har svårt för att bestämma sig. Dessa uppskattar omväxling och blir tillskillnad från J-personer glatt överraskade om något nytt dyker upp som bryter rutiner. De är dessutom tidsoptimister och är duktiga på att leva i nuet, något som dock kan göra att de tenderar att göra saker i sista minuten och kommer försent till möten. Styrkan i dessa personer ligger i att de är oerhört flexibla och kan improvisera om något inte blir som det var tänkt.

J-P

När dessa båda möts
De som har bokstaven J kan ofta förfära sig över att P-personer är så ostrukturerade och oansvariga. De upplever det som att dessa har många idéer men sedan inte genomför dem då de inte gör det på ett strukturerat sätt. I grupproccesser är det oftast P som är fokuserad på process och J på resultat. P-personer kan i dessa sammanhang känna sig överkörda av J då de känner att dessa har en ”vet bäst”-attityd och hämmar deras ostrukturerade process. Det är viktigt att påminna sig själv om att andra inte alltid har samma sätt att göra färdig saker på som en själv. Oftast när dessa möts behövs det öppenhet för att alla gör det olika, men att vi kan nå samma mål ändå. Det är viktigt att lyfta de olika typernas styrkor och minnas att man kan dra nytta av detta när man möts.

När jag gör personlighetstester blir jag alltid INFJ, som jag tidigare nämnt. Men tillskillnad från de tidigare bokstäverna, där jag känner mig så tydligt hemma i just den som blir mitt resultat, är jag här inte lika säker. Jag upplever det som att jag hör hemma bland både J och P, på olika sätt. Jag älskar att strukturera upp saker, men följer det ganska sällan. Jag blir stressad av att skjuta upp mitt arbete men gör det oftast bäst i sista minuten ändå. Detta fast jag inte trivs särskilt bra med det utan mår mycket bättre de gånger jag följer den där strama strukturen, haha. Så, ja, jag tror definitivt att jag är en blandning här.

Så, vilken av dessa bokstäver och beskrivningar känner ni mest igen er i? Har ni fått ihop er MBTI-personlighet nu? Vilken blev ni?

Del 1: Om Myer Briggs
Del 2: Om Introversion och extroversion
Del 3: Om sinnesförnimmelse och intuition 
Del 4: Om tänkande och kännande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *