Tysta peppen

Det senaste halvåret har världen varit uppochner. Nyhetsrapporteringen känns overklig och skev. Och inte enbart skev för att människor inte ska behöva uppleva terror, men också för att media tycks uppmärksamma olika terrordåd på skilda sätt, beroende på var de hänt. Nu mer än någonsin är vi och världen i behov av pepp<3

De sista dagarna har jag läst många hoppingivande texter. Människor, som precis som jag, tycker att hatet inte kan få segra. Att vi måste bemöta detta mörker med ljus, värme och kärlek. Våga öppna upp och ge värme till de i vår omgivning. Denna vecka kommer jag därför frångå Tysta pappens vanliga tema, med fokus på tystnad och känslighet, och istället tipsa om tre olika hoppingivande texter och videos.

Jag såg detta fina klipp igår. Det är en man som står på gatan och har en skylt där det står ”Jag är muslim, inte samma sak som terrorist, litar du på mig? Jag litar på dig!” Sedan står han där med öppna armar och väntar på kramar. Visst tycker jag det är skevt att allt för många inte tycks kunna skilja religion från terrorism, det ska inte muslimerna behöva förklara gång på gång. Men värmen och kärleken i detta klipp nådde till mitt hjärta<3

Bloggerskan Hanapee skrev ett väldigt starkt och berörande inlägg igår om rädsla. Att hon är en rädd person och att hon förstår varför folk blir mer främlingsfientliga av rädslan. Men att det är så himla viktigt att våga vara modig där i rädslan och inte låta främlingsfientlighet och rasism vinna.

friden

Hanna Fridén skriver en väldigt viktig text på Metro om att vi inte får rikta ilskan för terrordåden mot de som flyr från IS.

Om vi låter rädslan göra det här med oss och vårat samhälle så spelar vi IS rakt i händerna. IS vill ha makt, de får inte makt av en flyende befolkning som hittar stöd och bundsförvanter på andra platser. De skapar makt genom att tvinga folk att stanna. Rasera deras liv och hem för att sedan återuppbygga, men på deras villkor, med en befolkning styrd av rädsla. De skapar makt genom att nå ut till till de som lever i ett samhälle där de hamnat i utanförskap, ett samhälle vars befolkning ändå tror att de är terrorister oavsett vad.

Väldigt läsvärd text!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *