Om Personligheter 2; Introvert och Extrovert

Nu kommer den andra delen i min serie om Personligheter. Den första delen finner du här och den var en introduktion till vad Myer Briggs personlighetsindikator är samt vad en kan använda det till. Jag skrev då om att Myer Briggs består av fyra olika skalor varav jag ska gå igenom och presentera den första av dessa i detta inlägg. Den skalan innefattar Introvert på den ena sidan och Extrovert på den andra. Skala Introvert extrovertI mitten ser ni att det också står ”Ambiversion”, alltså ambivalens på svenska. Detta innebär att en inte behöver vara antingen extrovert eller introvert utan identifiera sig med båda. Dessa personligheter ska med andra ord inte ses som ”det ena eller andra” utan mer som en skala där vi alla kan glida lite. Själv skulle jag påstå att jag är cirka 80% introvert och 20% extrovert. Något som gör att jag kan se båda bitarna i min person även om det är tydligt att det introverta är det som dominerar.

Vad det innebär att vara introvert 
Att vara introvert handlar först och främst om att en hämtar energi från att vara ensam och i fridfulla sammanhang. Vi kan tycka det är väldigt roligt att umgås med folk men behöver ofta dra oss tillbaka efteråt och ladda batterierna. Cirka 30 % av befolkningen räknas vara introverta, det är alltså inget ovanligt och du har förmodligen flera introverta bekantskaper omkring dig. Vad som mer generellt kan sägas om oss introverta är att:

 • Stora folkmassor tar massa energi från oss (exempelvis att gå och handla på stan när det är mycket trängsel)
 • Nöjesparker överväldigar oss med intryck och känslor (Vet själv att när jag var på Liseberg senast så kände jag mig nöjd och ”mätt” på nöje efter att ha åkt Balder en gång ;))
 • Vi föredrar att lämna fester tidigt
 • Vi inte uppskattar småprat utan hellre pratar om djupare saker
 • Vi behöver tid att tänka innan vi pratar (Läs mer om detta i mitt blogginlägg om den introverta hjärnan)
 • När vi pratar om ämnen vi blir engagerade av kan vi prata länge, länge.
 • Vi gillar inte att prata i telefon
 • Vi uttrycker oss bättre genom text än genom tal

(Källa: http://introvertspring.com/resources/introvert-definition/ plus mina egna tillägg)

Viktigt att tänka på som introvert
Ta väl hand om din energi! Vi lever i en värld som premierar det extroverta personlighetsdraget och därför är det väldigt lätt hänt att vi försöker kompromissa vår energi till fördel för sociala aktiviteter. Och vi introverta vet hur känslan är sedan när batterierna ligger på noll och vi vill gömma oss för hela världen. Själv blir jag vare sig särskilt trevlig eller rolig att umgås med vid sådana tillfällen. Jag har betydligt lättare för att både bli sur, ledsen och frustrerad. Därför är det viktigt att känna inåt och lyssna på sin energinivå. Anar du att energin är på väg mot minus är det viktigt att tacka för dig och bege dig till en plats där du får ladda batterierna.

Kom också ihåg att vi introverta bär med oss många styrkor och att det är något fint att vara inåtvänd. För att nämna några:

 • Som introvert behöver du längre tid på dig att tänka och detta innebär ofta att det du säger har substans och att du menar det.
 • Introverta tenderar att vara väldigt kreativa och får utlopp för detta genomen exempelvis att spela musik, utöva drama eller skriva dikter.
 • Då vi tänker mycket kommer vi ofta på idéer som andra kanske inte tänkt på.
 • Vi uppskattar de djupare samtalen och kan vara utmärkta samtalspartners då vi är duktiga på att lyssna och ställa frågor.

Vad det innebär att vara extrovert
Som extrovert hämtar du din energi främst genom att umgås och ha människor omkring dig. Dessa personligheter upplever till skillnad från introverta att energin försvinner när de är ensamma för mycket och laddar batterierna genom att vara med andra. Cirka 70% räknas extroverta och alltså det dominerande personlighetsdraget. Vad som mer generellt kan sägas om extroverta är att:

 • De gillar ”kickar” och mår bra av exempelvis nöjesfält och att testa på äventyrliga saker.
 • De gillar att ha många bollar i luften och är effektiva under stress
 • De ofta har många idéer och kan av omgivningen ses som sprudlande
 • De behöver prata med någon om de har en oavslutad tanke som de vill komma fram till vad de tänker och tycker om
 • De ofta är snabbtänkta och kan få till ”svar på tal” (jag är så avis!)
 • De uppskattar sammanhang som fester och släktträffar där det är mycket folk

Jag beundrar många extroverta personer och även om jag idag är tillfreds med och stolt över min introverta personlighet så avundas jag ibland mina extroverta vänner. Deras spontana och fria sätt. Det som dock gör mig ledsen är att det i media framställs som att vi ”krigar” mot varandra. Jag har skrivit om det tidigare, detta med att Introverta ställs mot Extroverta och vice versa. Detta är något jag tar stora kliv ifrån. Jag tror inte på att kasta skit på någon om målet vi vill nå är att alla ska värderas lika. Däremot förstår jag poängen med att jämföra, beskriva skillnader och låta oss introverta få mycket plats i rampljuset. Det är för att vi måste få synas så att vår personlighet också blir en norm och något lika fint som att vara extrovert. Men det jag menar är att jag inte har något behov av att trycka ner en extrovert för att själv få skina. Det vinner vi inget på. Jag tror enbart på att lyfta och peppa varandra, öka förståelsen för våra olikheter och bejaka dessa och se det som styrkor.

Heja ökad förståelse och att peppa varandra!

Och med de orden avslutar jag denna del. Nästa del kommer handla om skalan Sinnesförnimmelse <—> Intuition från Meyer Briggs. Det handlar om hur vi processar och hanterar den information vi får. Ha det gott tills dess!

En reaktion på ”Om Personligheter 2; Introvert och Extrovert”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *