Ingen människa är illegal

Erik-Almqvist-PippiErik Almqvist angående den här nyheten.

Hej fina läsare. Jag vet inte riktigt vilka ord jag ska välja för att kunna beskriva hur jag känner kring vår värld just nu. Ord känns så himla små och betydelselösa i tider som dessa. Under en lång tid har jag mest gått med en orosknut och en klump i magen av att världen är fel, att perspektiven på människor är uppochner. Jag kan inte förklara det bättre än att hela grejen med ”vi och dem” är orimlig och värdelös. Bara för att vi i Sverige haft ren tur och fötts i ett land med högt välstånd så har inte vi mer rätt till ett drägligt liv än någon annan. Det handlar om ren tur, inget annat.

Just nu jobbar jag extra på ett boende med ungdomar som flytt till Sverige. Genom dem har jag i min vardag fått ansikten på nyhetsrapporteringen från medelhavet. När jag hör talas om de som mist livet i sina försök att nå ett bättre liv så flimrar mina ungdomars ansikten förbi mig. Det kunde lika gärna varit någon av de och klumpen i magen växer. För det här är människor det handlar om, människor som är någons vän, syskon, mamma, pappa, barn, kusin, partner. De är precis som oss. Det finns inget vi och dem. Vi är av samma skrot och korn.

Ungdomarna jag möter är härliga, ambitiösa, roliga och omtänksamma. De är också tonåringar och kan retas, bli irriterade, vara irriterande och göra en orolig. Precis som vilka tonåringar och människor som helst. Jag är så trött på att vissa tenderar att göra skillnad på människor och människor. Vilket för dem gör att vi här i Sverige har mer rätt till detta välstånd än någon som är född på en annan plats. Jag har så himla svårt att köpa det, och tänker aldrig göra det.

Jag kan heller inte greppa att det är så svårt för en del människor att förstå att om vi hade varit i samma situation så hade vi agerat på precis samma sätt. Det är inget exklusivt beteende för att man är född i ett land i Afrika eller Mellanöstern. Befinner man sig i en sådan krisartad situation med krig eller efterföljelse har man inget annat val än att fly. Tänk bara på hur man en gång i tiden utvandrade från Sverige till USA. Det är en inneboende mänsklig kraft, att vi strävar efter ett drägligt liv. Det är en överlevnadsinstinkt. Och den borde tas emot med öppna armar. För sen när är det inte hjältemodigt och stort att i en trasig värld som denna våga tro på ett bättre liv för sig själv, sin familj och sina vänner? Det är när människan slutar tro på det som vi har problem.

Vad som gör mitt hjärta varmt är att det finns så himla många som har öppna hjärtan och som gör allt för att hjälpa dessa människor. Jag har den senaste tiden dagligdags läst om människor som åker ner för att dela ut pengar och grejer till nödställda. Det gör mig så glad att dessa röster just nu hörs högst och överröstar människor som Erik ovan. För det får banne mig inte vara på något annat sätt. Vi måste fortsätta inkludera människor i ett vi istället för att stänga våra hjärtan och göra skillnad. tumblr_ngmi8bovdt1u5ue7io1_1280

Ingen människa är illegal <3.

Här är en bra artikel att läsa för att få en god överblick hur man kan hjälpa till själv.

En reaktion på ”Ingen människa är illegal”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *