Att skapa meningsfulla samtal och relationer

IMG_1783

Jag har under veckan berört att många introverta upplever ensamhet och längtar efter meningsfulla relationer. I onsdags skrev jag att ett hinder för att utveckla dessa relationer är att vi tenderar att fastna i vad jag kallar monologrelationer. Det är alltså relationer där den ena samtalar mycket av tiden medan den andre får vara det lyssnande örat. Ingen blir kanske överraskad över att det är vi introverta som tenderar att få den där lyssnande rollen?

I detta inlägg kommer jag fokusera på hur vi kan möjliggöra för att utveckla de där samtalen och relationerna som har substans, mening och djup. De där stunderna vi längtar efter att få uppleva med andra människor. Jag kommer både ta upp tips på var du kan söka dig för att finna andra som liknar dig men även tankar om hur du kan förhålla dig för att alltid kunna skapa ett intressant samtal.

__________________________________________________________

Många gånger kan det vara enklare att skapa de där djupare samtalen med personer som är lika oss själva. Personerna som delar vår världsbild och som förstår vad vi pratar om utan att vi behöver förklara djupare. Människor som vi exalterat nickar instämmande till när de berättar om erfarenheter eller uppfattningar de har. Att hitta en sådan person kan innebära att vi funnit en vän för livet. Ibland springer vi på dessa personer på vilka ställen som helst, men ibland får vi leta lite mer noggrant.

Ställen som jag tycker är bra ställen att börja leta på är sådana där du delar ett intresse eller en hjärtefråga med andra människor. Så därför kommer här en lista med förslag på sådana ställen:

Gå med i en studiecirkel. De är en guldgruva eftersom de finns överallt och med en mängd olika inriktningar. Här kan man tillsammans med andra lära sig mer om genusfrågor, lära sig måla, engagera sig för rättvis handel och mycket mer. Finns inte det område du vill fördjupa dig i är det så bra gjort att du kan kontakta ett studieförbund och be dem hjälpa dig starta en cirkel. Det var så jag startade min cirkel ”Styrkan i att vara tystlåten”. Man får både hjälp med lokal och marknadsföring, vilket är toppen! Studieförbunden som finns i Sverige är: ABF, Sensus, Bilda, Vuxenskolan, Ibn Rushd, Medborgarskolan, Studiefrämjandet, NBV, Folkuniversitetet och Kulturens bildningsverksamhet.
Gå med i en bokcirkel. På många bibliotek finns det bokcirklar som du kan hänga på eller så kan du ju starta din egen. Även här kan man använda sig av studieförbundens hjälp.
Studera på folkhögskola. Jag själv gick två år på två olika folkhögskolor och de är bland de bästa och mest utvecklande åren i mitt liv. Vad jag har upplevt det så är det en himla skön stämning på folkhögskolor. Du får fördjupa dig i ett ämne du är intresserad av under en längre period och umgås med människor som delar detta intresse. Eftersom många bor på skolan finns det även många tillfällen för att samtala om allt mellan himmel och jord. Kika in på www.folkhogskola.nu
Engagera dig i en frivillig verksamhet. Under en period gick jag till Frälsningsarmén i Jönköping och åt en lunch och samtalade med deras gäster som kom dit. Ofta hamnade jag i en och en samtal med trasiga och fantastiska människor, vilket jag har på en varm plats i hjärtat. Jag minns även de eldsjälar som arbetade där, att de smittade mig med sitt engagemang för utsatta människor. Du kan alltså både få möta människor i en helt annan livssituation än dig och få samtala om detta men också finna andra brinnande människor, vilket jag tycker är fint. Exempel på fler frivilliga verksamheter att engagera sig i är: Röda Korset. Svenska Kyrkan, Kvinno- och tjejjourer, BRIS, Friends etc.
Bli aktivist. Jag var länge med i Diakonias aktivistgrupper, både i Umeå och Jönköping. Vi pratade mycket om miljö- och rättvisefrågor och ägnade oss både åt att lära oss mer och åt att påverka andra. Jag som är en person som lätt fastnar i mina tankar mådde gott av att göra praktiska saker. Det är även härligt att möta människor som går och funderar på liknande saker som en själv, som hur en egentligen ska tänka om all konsumtion och krig i världen. Exempel på organisationer som har aktivistgrupper: Amnesty, Ingen människa är illegal, RFSL etc.
Facebookgrupper. Idag finns det hur många grupper som helst som är inriktade på olika ämnen och områden. Jag är medlem i allt från ”Introvert Sverige” till ”Naturlig byteshandel” och känner många gånger gemenskap genom att enbart läsa andras inlägg.

__________________________________________________________

Hur gör man då för att skapa meningsfulla samtal med personer man möter i livet? En fråga som inte har enbart ett svar. Jag har samlat ihop ett par tankar som jag tycker är viktiga aspekter för att lägga en god grund där ett fint samtal har möjlighet att utvecklas ur.

Sluta tro att andra gör dig en tjänst när de samtalar med dig. Många introverta (och blyga också för den delen) tror att andra enbart talar med dem för att de känner att de måste vara trevliga. Jag själv är expert på just detta och för stunden är det en av mina främsta sociala kamper. Vad som händer när vi tänker så här är att vi både blir och upplevs som distanserade till den andre personen. Detta händer naturligt eftersom vi då inte vågar engagera oss fullt ut i samtalet. Det jag övar mig på just nu är att se mig själv som den som ger något till den andre. För hur svårt det än kan vara att tro så är vår närvaro och tid viktig. Och är det något som är riktigt värdefullt att ge till en annan person är det genuin och riktig närvaro. Att finnas där och då för just den personen.

Visa din närvaro genom ditt kroppspråk. Michaela Chung, som driver bloggen Introvert Spring, har myntat begreppet resting bitch face, vilket hon menar att många introverta har. Eftersom vi gärna dagdrömmer och fastnar i vår inre värld kan vi (inklusive jag) ibland visa ett ansiktsuttryck som är allt annat än entusiastiskt… Något som kan göra att andra tror att vi inte alls är intresserade av dem. Därför är det viktigt att tänka på sitt kroppsspråk, att genom det visa uppskattning och närvaro. Jag försöker ofta le och rikta mina kropprörelser och blickar mot personen jag talar med. Det signalerar att jag vill vara med personen i fråga och är glad över vårt samtal. Detta gör i sin tur att den andra personen slappnar av mer och gör att den kan känna sig trygg i att öppna upp sig.

Öva dig på medveten närvaro. Som jag redan varit inne på är närvaro en fin gåva att ge någon annan. Många introverta och blyga har dock svårt att finnas i nuet eftersom vi tenderar att befinna oss bland våra tankar så mycket. Vi funderar på vad vi ska säga härnäst och hur vi framstår i den andres ögon, istället för att helhjärtat finnas i nuet. En klok person skrev för ett par dagar sedan till mig att hon trodde att nuet kunde vara en bra motkraft mot skamkänslor, något jag tror det ligger mycket sanning i. Ibland när jag försvinner bort i orostankar i sociala sammanhang försöker jag tänka ”jag är här och nu” vilket kan hjälpa mig att fokusera på personen framför mig istället för alla negativa tankar.

Omfamna och visa ditt autentiska jag. När vi är vårt sanna jag kan vi bli som mest genuina och då förenklas även den medvetna närvaron. Det är även genom ditt autentiska jag som du attraherar rätt personer, sådana som du vill ha meningsfulla samtal med. När jag förstod just detta insåg jag att jag ville visa mitt autentiska själv mer eftersom det skulle leda mig till de där guldpersonerna. Något som också gett mig några av mina finaste samtal.

Vad är era tankar och erfarenheter kring att skapa meningsfulla samtal och relationer? Dela gärna med er!

Önskar er alla en fin fredag och en riktigt skön helg<3. Ladda era batterier och gör saker ni älskar.

4 reaktioner på ”Att skapa meningsfulla samtal och relationer”

  1. Tack för en bra blogg! har ju nyss hittat hit men kommer nog kika in lite då och då kanske lär sig nåt:).
    Är ju också väldigt blyg, både älskar och hatar den egenskapen. som värst är de ju när man ska umgås med folk i grupp eller personer man inte känner/känner sig trygg med. Har ju fått hört typ kommentaren vad tyst du är några gånger och fan vad det svider att höra. För mig handlar det nog mycket om trygghet, känner man trygghet med personer då är de ju inte ett så stort problem. Det svåra är ju att hitta dem personerna eftersom man är ganska dålig på att öppna sig och ta kontakt.
    Kanske inte hade så mycket med det här inlägget att göra men skitsamma:)
    DU får hade så bra!

    1. Hej Johan och varmt välkommen hit! Roligt att du hittat till bloggen :). Ja, att få höra ”vad tyst du är” med en tydlig ton av att det är något dåligt, det svider, det håller jag med om. Håller med, gäller att finna de där guldpersonerna som man trivs med och kan slappna av med. Du får gärna kika in på min Hitta Nya Vänner sida på http://www.blygamyran.se, där kanske du kan hitta någon ny trevlig person! 🙂 Hoppas du får en fin dag! /Helena

  2. Vilken fantastisk blogg! Jag känner igen mig otroligt mycket. Sitter och ler samtidigt som jag läser. Och så skönt att jag inte är ensam! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *