Ensamhet

Vi introverta är som bekant väldigt måna om vår egentid. Det är som ett bränsle som gör att vi fortsätter att fungera optimalt. Jag själv älskar att få stänga dörren till mitt hem och känna att ”nu är jag helt själv”. Då pustar jag ut, känner lugnet infinna sig och kan till och med känna ett slags förväntanspirr. Ljuva ensamtid.

Men så finns det perioder i mitt liv där jag inte alls känt att min egentid varit något att längta till. Perioder där jag känt en ensamhet, något som blivit än mer tydligt när jag blivit omsluten av en tom lägenhet. Där jag inte alls andats ut innanför dörren utan istället känt en klump i magen. För att jag visste att den där påträngande känslan av att vara ensam skulle infinna sig snart.

Därför tänkte jag att jag förmodligen behövde bli mer social och umgås oftare. Att det skulle råda bot på mina ensamhetskänslor. Men inte heller när jag hade dagarna fulla av lektioner och seminarier och träffade mina klasskamrater måndag till fredag försvann den där ensamhetsknuten i magen. Jag förstod inte vad jag gjorde för fel.

Många introverta får inte rätsida på varför de både kan vilja ha sin egentid samtidigt som de känner sig ensamma. Eller varför deras ensamhetskänslor inte försvinner när de omger sig av människor.

Nyckeln till allt detta är avsaknaden av meningsfulla relationer. Vi introverta längtar innerligt efter de där relationerna som har djup och mening. Vi vill få samtala om det vi brinner för, våra intressen och hur vi ska förstå oss på  världen. Vi behöver också människor som förstår sig på oss, där man uppskattar våra introverta kvaliteter och har förståelse för våra behov. Men när det inte finns, när vi mest umgås med människor som vi inte har sådana relationer med, där det ytliga får största utrymmet, då blir vi uttömda.

Vi behöver inte enbart vår egentid. Minst lika mycket behöver vi meningsfulla mänskliga relationer. Därför känner många av oss ibland oss djupt ensamma, även bland människor. För vi får inte ett av vår viktigaste behov tillgodosedda. Så att se till att vi både har vår egentid men också en djupare kontakt med någon/några personer är enormt viktigt för introverta.

Vad det finns för hinder för oss introverta till varför vi inte alltid har så lätt att utveckla meningsfulla relationer och hur vi kan agera för att göra det, det kommer jag skriva om här i bloggen de närmaste dagarna. Så kika gärna in under veckan!

5 reaktioner på ”Ensamhet”

 1. Du sätter alltid fingret på det och lyckas komma med nya sätt att se saken. Så klart att det är så! Kram och tack för den här bloggen finns!

 2. Hej igen!

  Jo jag känner igen mig.. när jag var singel så kunde min ensamtid vara en riktigt plåga, men mest för att jag trodde att jag behövde göra en massa saker, istället för att tillåta mig att vila, läsa en bok, rita, måla så gick jag ut på stan in i affärer och då fick jag ångest för då väcktes köpbegäret, alla dessa val ska jag köpa eller inte, samtidigt blev jag påverkad av andra som var runt omkring deras vanor och behov, började jämföra mig med dem och förstod inte att jag hade andra behov. Där i storstaden var jag så ensam, men hade inte heller ork att träffa vänner jämt.

  Nu efter fem år som sambo har jag börjat förstå mitt behov av ensamtid och njuter av den allra oftast. bra är att min sambo också har det behovet om än inte lika mycket. Jag kan också planera min tid efter intensiva perioder med jobb socialt umgänge mm och se till att ha en redig vilodag efter. Det funkar bra faktiskt 🙂

  1. Hej igen! Ja, att komma till den där punkten där vi tillåter oss själva att vara ensamma utan någon som helst skuld eller liknande – det är nästan förlösande för ens välmående. För då kan vi tanka våra batterier på bästa möjliga sätt, istället för lite halvdant där vi förlorar mycket energi i och med de där skuldkänslorna.

   Skönt att ha en sambo som också uppskattar ensamtiden, det förenklar ju vardagen :). Tycker också att det är klokt att planera din tid så att du kan återhämta dig efter intensiva perioder!

   Allt gott till dig!
   /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *