Kom igen och lata dig!

I mitt flöde på Facebook dök det härom dagen upp en intressant artikel som uppmuntrade läsarna till att lata sig mer. I vårt tidseffektiva samhälle blir ens reaktion nästan; Ursäkta, vad sa du nu? Skribenten belyser något som jag har funderat kring länge. Jag tror inte att vi människor riktigt funkar i det stressade samhälle vi lever i. Det är ett ständigt flöde från de sociala medierna och genom våra mobiler kan vi alltid vara uppkopplade. Och det tar inte slut där. Eftersom vi har ett konsumtionssamhälle uppmuntras vi hela tiden till att konsumera oss mer lyckliga och se till så att våra trädgårdsmöbler är mer moderna än grannens.

Genom att få begrepp som högkänslig och introvert som förklaring till varför just jag inte klarar av mycket stress och många intryck har varit en befrielse. Men samtidigt tänker jag att det inte är särskilt många alls som mår väl i detta hektiska samhälle. Och som artikeln belyser så är våra hjärnor gjorda för ett par timmars ansträngning för att sedan behöva återhämtning, vila och sedan socialiseras. Den är alltså inte gjord för att titta på tv samtidigt som vi surfar på mobilen. Det är inte meningen att vi ska överbelasta våra stackars huvuden med nya intryck hela tiden. Hjärnan behöver återhämntning precis som våra muskler behöver vila efter att vi tränat.

Jag tror precis som skribenten på att många av oss behöver vila mer och dra ner drastiskt på antal intryck i vår vardag. En utmaning för mig själv är att foksera på en sak åt gången. Jag är expert på att få idéer av olika saker i min omgivning och vill då direkt kolla upp saker på internet.Jag är alltså en sådan som inte kan hålla mig ifrån min mobil när jag sitter framför TV:n. Vilket jag på riktigt tycker är ett problem. Som tur är har jag en partner som inte alls uppskattar detta och som motiverar mig att sluta med det. Han gör helt enkelt så att jag tvingas öva mig på att fokusera på en sak i taget och det är jag väldigt tacksam för (anar dock att jag inte alltid uttrycker det så till honom, haha).

Hur är ni med att lata er? Har ni förmågan att rikta in er på en sak i taget eller är ni som mig och missbrukar mobilens möjligheter? Berätta gärna!

2 reaktioner på ”Kom igen och lata dig!”

  1. Jag önskar att arbetsdagen blir kortare i framtiden. Åtta timmar är på tok för mycket enligt min åsikt! Och artikeln du länkade till verkar ju hålla med om den saken…

    1. Hej Emina! Jag är helt inne på din linje, vill ha förkortad arbetstid. Tror inte jag är riktigt gjord för heltidsarbete och då vore det härligt om det fanns större möjlighet att arbeta deltid med en trygg lön! Kul att fler tänker liknande :). /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *