Konsumtion som konsekvens av inspiration

inspirationJag är en inspirationsjunkie. Jag får aldrig nog av mina känslor som känns som rus och som kommer av att jag är inspirerad. Ibland går perioder åt att fånga den igen, eftersom den inte synts till på länge. Eller så är det som nu, när inspirationen finns hela tiden men spretar åt alla möjliga håll. Då känns det som att jag knappt har greppat den innan den ändrar form och hittar något nytt att inspireras av. Kan låta härligt men ibland upplever jag det som uttröttande att inte få finna ro i ett inspirationsrus. Att hinna göra färdigt ett projekt innan suget kommer efter något nytt.

Sedan en tid har jag upptäckt ett mönster i dessa snabba rus. Ett konsumtionsmönster. Jag blir intresserad av ett ämne eller en aktivitet och vill på direkten veta mer om detta. Vilket leder till att jag många gånger konsumerar. Men sedan visar det sig att alla saker jag köper knappt hinner användas innan ett annat inspirationsrus kommer över mig. Och så blir de liggandes. Ger dåligt samvete, skaver och tar plats. Skapar trängsel och stress. Som högkänslig har jag upptäckt att jag inte mår bra av massa prylar omkring mig. Jag antar att det har och göra med att den högskänsliga hjärnan tar in alla intryck. Att då ha för mycket materiella ting omkring sig kan sluka energi.

Jag tänker generellt att högkänsliga mår väl av att minska intag av intryck, framförallt i sina hem där vi spenderar som mest tid. Därför har jag gjort två överenskommelser med mig själv.

1. Köpstopp av alla prylar fram till sommaren. Jag ska alltså inte köpa något alls utöver mat, underhåll till huden (salvor) och mediciner i fall det behövs. Om det uppkommer något akut behov, som inte har ursprung i inspirationsrus, vill jag försöka låna eller köpa begagnat först och främst.

2. Dessutom har jag beslutat mig för att rensa bland alla mina saker. Första anhalt är min garderob som redan rensats nyligen men som jag vill minska ännu mer. Jag läste en väldigt intressant artikel i senaste numret av tidningen Camino (magasin som fokuserar på hållbarhetsfrågan, bästa tidningen jag vet). Den handlade om att planera sin garderob på så sätt att en alltid vet vilka överdelar som fungerar till vilka underdelar. Exempelvis att ett visst par byxor redan har två-tre förutbestämda överdelar som en vet passar bra till dem. Detta gör att kläder som inte passar in kan rensas bort och att valmomentet varje morgon kan bli begränsat (något jag tänker skulle underlätta min vardag).

Detta känns som riktigt klokt beslut som jag kommer må väl av. Jag ser faktiskt fram emot att få rensa ut, det är en sådan härlig känsla när ens omgivning känns luftigare!

7 reaktioner på ”Konsumtion som konsekvens av inspiration”

  1. Hej! Jag känner verkligen igen mig i det du beskriver. Jag hamnar också i ett sorts rus när jag hittar något som intresserar, ett ämne att fördjupa mig i, något att pyssla med etc. Just nu håller jag på med pärlsömnad, pärldjur etc. Det tar upp mycket av min tid och kostar en del förstås. Det blir nya tekniker och material ofta. Köpstopp låter som ett klokt beslut. Kanske vore något för mig med 🙂 Kram!

    1. Hej Anne! Ändå skönt att höra att vi är fler med liknande beteende. Det är ju fantastiskt med inspirationsrusen och en del saker kan behövas för att fördjupa ett intresse. Men såklart kan det också slå över ibland. Jaa köpstopp tror jag kan vara hälsosamt för de flesta att iaf testa på :-). Vad roligt att du länkat till min blogg, sånt blir jag alltid så glad över! Önskar dig en riktigt skön helg! Kram, Helena

  2. Känner också igen mig väldigt mycket. Jag kan också nörda in mig och behöva grejer till det jag ska göra direkt, på en gång! Mår också dåligt av att ha en massa saker (och oanvända saker är nog det värsta). Som du skriver ger det stress och dåligt samvete. Senaste åren har jag levt mer enkelt, skalat av, köpt mindre, tänkt efter. Vill inte äga för mycket, och det är lustigt att du skriver om att det kanske hör till personlighetstypen. Har aldrig tänkt på det! Jag mår som allra bäst när jag äger lite och har det så enkelt som möjligt. Heja dig och lycka till med din egen överenskommelse!

    1. Hej Lotta! Vad klokt att du försöker leva mer enkelt och med färre saker, det tänker jag är hälsosamt för både en själv och vår jord. Vad kul att jag kunde ge dig ett nytt perspektiv på saker och högkänslighet! Tack så mycket för peppen! Önskar dig en fin helg. Kram, Helena

  3. Jag tycker det är jätteskönt att rensa ut saker och inte samla på mig för mycket. För mycket saker ger för mycket intryck vilket gör att det blir kaos i min stackars hjärna. Jag både tycker om och behöver ha det lite sparsmakat omkring mig. Tack för en bra blogg och en bra hitta nya vänner-sida! 🙂

    1. Jag håller helt med dig Anna, det är en befrielse att rensa ut! Kul att du gillar bloggen och Hitta nya vänner-sidan :-). Önskar dig en fortsatt skön vecka! /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *