Nyårslöften

Fireworks_by_alejandrou2Juldagarna har gått och jag har haft det väldigt fint här hemma i Östergötland med min stora familj. Det har varit kravlösa dagar fyllda med intressanta samtal, ensamtid, sällskapsspel, god mat och ett vackert vinterlandskap. Jag har haft sådana dagar som jag verkligen behövde. Vilket märks i kroppen som trots att den precis tillfrisknat från en rejäl förkylning känns i balans energimässigt. Fast nu saknar jag David, vi brukar fira jul på varsitt håll, men troligen kommer han hit redan imorgon för att fira in nyåret med mig och min familj.

På tal om nyår. Hur är er relation till nyårslöften?

Tidigare har jag tyckt att nyårslöften har någon slags skamstämpel. Dels för att de har låg status, de flesta brukar skratta bort dom med en referens till att gymmen i januari fylls med folk som lovat sig själv att gå ner i vikt. Men dels också för att nyårslöften ofta brukar handla om vår skam över oss själva (exempelvis att vi känner att vi är ”för tjocka”). Skammen är, av min erfarenhet, något andra eller samhället i stort fått oss att känna. Löftenas syften blir då ett sätt att blida andras krav och föreställningar om hur en person, som är som jag, borde vara/se ut. Eftersom jag tänkt på dem på det sättet har jag sällan lyckats uppfylla några.

Men för tre år sedan kände jag att nyårslöftet kunde vara ett tillfälle att lova sig själv något bra. Att nyårslöften inte alls behövde handla om yta och vad andra tyckte om mig. Bara för att nyårslöften har låg status bland folk i allmänhet behöver det ju inte vara det för mig. Så, jag grunnade över vad löftet skulle bli. Jag ville att det skulle komma från hjärtat, något jag skulle bli motiverad av hela året. Och till sist var det bara så självklart.

Året 2013 skulle såklart bli det år jag blev bättre på att stå upp för mig själv. Jag lovade aldrig att jag skulle göra det högljutt eller på sätt som inte kändes bekväma för mig. Istället lovade jag mig själv att försöka på mina egna sätt, sätt som för det mesta är ganska lågmälda men som ibland också kan vara en höjd röst. Jag ville inte tvinga in mig i en ram av vad det i praktiken innebar att stå upp för mig själv, bara att jag ville finna en slags ro mellan den person som finns inuti och den som jag visar utåt. Och sedan gick året. Jag kan inte säga att jag hade med mig mitt löften året runt, men jag återkom till det flertalet gånger. Och vid årets slut kunde jag ärligt se att jag hade blivit bättre på att stå upp för min egen person. Jag var inget proffs, men jag hade vågat försöka och hade blivit mer trygg i mig själv. Alltså en ganska fin grej, med nyårslöfte till sig själv.

Sedan dess har jag haft nyårslöften, för min egen skull, som tradition. Detta år hade jag ett löfte om att bli bättre på att höra av mig till mina vänner, något jag tycker jag blivit bättre med till mina närmaste vänner. Att ha haft ökad kontakt med några av mitt livs guldkanter har såklart gett livet en högre kvalitet, något jag är väldigt tacksam till mig själv för.

2015 års löfte är jag inte riktigt färdig med. Det blir lite annorlunda än de tidigare åren eftersom jag håller på att sammanställa en lista på saker jag vill göra någon gång i livet och jag tänkte försöka välja ut några punkter från den som jag ska se till att uppleva under 2015. Att vara introvert kan vara fantastiskt på så många sätt, men en liten nackdel i vissa lägen är att en (läs: jag) lätt är väldigt mycket i sitt huvud och inte kommer sig för att göra alla de där saker en drömmer om. Så jag tänkte att 2015 kunde bli ett år av lite större aktivitet och ansträngning för att uppleva olika spännande saker.

Har ni några nyårslöften till 2015? Vad förväntar ni er av det nya året?

Edit: Haha, när jag först publicerade skrev jag 2016 istället för 2015 ^^ tack till dig som uppmärksammade mig på detta! Det är såklart 2015 mitt nästa löfte är inför. Tror min hjärna undermedvetet drar sig till jämna tal eftersom jag tycker de är finare<3

3 reaktioner på ”Nyårslöften”

 1. Jag tycker att dagarna såhär före nyår är en bra tid att reflektera över året som har gått, och över vad man vill uppnå under nästa år. Det blir inte riktigt som löften att uppfylla, utan mer ett par saker jag känner att jag bör fokusera på under året.
  I år fokuserade jag på att minska mina ”måsten” och lägga mer tid på att verkligen ha tid till att umgås med människor jag tycker om. Det har varit ett väldigt fint år 🙂

  Har många tankar inför nästa år, men vet att tiden inte räcker till allt. Så nu sitter jag och känner in vad som är viktigast för mig och hur jag skapar en bra framtid. Känner inte heller att målen måste vara helt färdiga till nyårsafton, men just nu när jag har ledigt är en bra tid till eftertanke. 🙂

  Ha ett fantastiskt nyår! 🙂

  1. Håller verkligen med dig Anders om att slutet på året är en bra tid att reflektera över året som varit. Du har ett klokt förhållningssätt, att det inte måste vara löften utan något att fokusera på, det känns än mindre kravlöst och bra :). Och låter gott att du kunnat minska på dina måsten och lagt tiden på det du värderar högt!

   Det där med att tiden inte räcker till är något jag också får kämpa med. Det finns så mycket en vill göra, men en hinner ju dessvärre inte med allt.

   Tack! Hoppas du får ett suveränt nyår du med! 🙂 /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *