Vad gör man när blygseln blir begränsande?

Ibland kan det kännas övermäktigt att vara blyg. Jag vet själv att det vissa dagar har känts som att den äter upp mig för jag inte ser utanför blygselns begränsningar. En hjälp för mig har varit att veta att känslan i mångt och mycket beror på att blyghet ses som något skamligt idag, inte på att det är fel på mig. Men vad gör man när den där begränsningen ändå stannar kvar och man fastnar i att inte våga bryta sina försiktiga mönster, fastän man faktiskt vill? Jag tänkte försöka beskriva hur jag försöker göra när jag hamnar där.

Sluta skamma. Bara sluta, på direkten, att skuldbelägga dig själv och förhindra på så vis att hamna i tankemönster att det är något fel på dig. Att skamgöra sin blygsel är precis det som gör att vi fastnar i dess begränsningar. Jag märker att när jag fastnat i negativa tankar om min försiktiga personlighet så är det tio gånger svårare att våga prata och fråga saker.

Har du slut på energi? En viktig sak att fråga dig själv är om du kanske behöver ett socialt break? Att du fastnar i att vara tyst när du inte vill kan många gånger bero på att du befunnit dig runt folk under en längre period och behöver ladda dina högkänsliga och/eller introverta batterier.

Fokusera på en person. Under social press är det ofta betydligt svårare att umgås i grupp än att ha samtal en och en (åtminstone min upplevelse, ni kanske inte håller med). När du väljer att rikta om ditt fokus från hur ”tyst du är” till ”vem är den här individen?” blir det oftast lättare att vara social. Många gånger beror våra blockeringar just på ett trummande av negativitet i vårt huvud som inte ger plats till att komma på frågor eller liknande. Därför kan ett omvänt fokus, riktat mot en annan person, vara ett tips

Fokusera på en egenskap. När det känns som att du fastnar i blygseln är det lätt hänt att det är den enda egenskap du ser att du har. ”Jag är blyg och tråkig, såklart ingen vill prata med mig” och andra liknande tankar kan då börja cirkulera. Mitt råd är då att fokusera på en annan egenskap och gå in för att praktisera just den. Jag väljer ofta att vara omtänksam eftersom det är en egenskap som uppskattas och som inte behöver vara så himla högljudd. Då väljer jag helt enkelt att försöka hitta sätt att vara omtänksam på, kanske genom att fråga hur någon mår, hämta vatten om det är varmt, ge någon en komplimang och så vidare.

Det finns säkert andra råd som ni kan ge mig och varandra . skriv gärna i kommentarsfältet hur ni brukar göra!

6 reaktioner på ”Vad gör man när blygseln blir begränsande?”

  1. Jättebra påminnelser! Ibland brukar jag också direkt ”outa” min blygsel/nervositet om jag typ ska hälsa på någon ny eller ställa mig upp och presentera något på jobbet. ”Oj, nu blev jag jättenervös här, men jag kör ändå” eller nåt liknande. Ibland verkar det lite befriande och folk kan skratta åt det.

    1. Åh, vilket bra råd! Tänker att många känna igen sig när man berättar att man är nervös/blyg, vilket kan skapa förståelse. Härligt att det kan funka som befriande, kan tänka mig att det är skönt att få sätta ord på det istället för att ”skamma och dölja”. Tack för tipset Lotta!

  2. Mycket bra råd! En av sakerna jag brukar göra är att ladda mina batterier genom att vara för mig själv,något jag har märkt att jag gör mer och mer. Nu går jag kanske lite från ämnet,men tyvärr verkar inte många i min omgivning förstå varför jag rätt ofta är väldigt trött och drar mig undan.. vilket möts med negativ kritik som jag finner väldigt provocerande. En kan inte rå för om man är introvert/högkänslig eller extrovert.
    Nu blev jag en introvert person och det är inte något som går att ändra.

    1. Tack Alicia! Tycker ditt råd är väldigt klokt, att ladda batterierna är superviktigt för annars är det så himla svårt att öht orka vara social. Tråkigt att du inte finner förståelse ifrån din omgivning. Du kanske kan ge dem någon artikel eller bok om att vara introvert så att de förstår dig bättre? Precis som du skriver så är det inget som går att ändra om man är introvert/extrovert och även om din omgicning inte ger dig förståelse så kommer den introverta personligheten med många fördelar 🙂 Tack för din kommentar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *