Jag ger er serietips

Nu är det visserligen ingen som bett om serietips, men min åsikt är att en sällan, eller aldrig, kan få för många tips om vettiga serier! Jag har dessutom hittat två nya (för mig) serier den sista tiden som nu är bland mina favoriter. Sedan jag blev mer genusmedveten har jag velat omge mig själv av media och underhållning som har ett klokt tänk, där kvinnliga karaktärer får plats att utvecklas till mer än passiva åskådare och där traditionella könsroller utmanas. Jag tror nämligen att vi behöver matas med ett genusmedvetet tänk hela tiden, som motvikt mot den ström av budskap vi får av samhälle som säger åt oss att vi måste vara på ett visst sätt enbart för att vi är kvinnor eller män. Jag kan vara hur medveten som helst men blir såklart ändå påverkad av vad samhället säger åt mig. Dessutom älskar jag att lära känna komplexa karaktärer som utvecklas på många plan genom serien, inte att deras utveckling, som är fallet i många serier, enbart kretsar kring den där killen de suktar efter.

The Paradise
Denna serie bygger på Emilie Zolas bok Au Bonheur des Dames och kretsar kring varuhuset The Paradise. Året är 1875 när serien börjar och huvudpersonen heter Denise som kommer från landsbygden och lyckas få jobb på det eftertraktade varuhuset. I serien får en lära känna personerna som jobbar på The Paradise och hur kärleks- och vänskapsrelationer utvecklas bland dem. Mycket handlar om vänskapen mellan kvinnorna på den damavdelning Denise arbetar i och det är ett tydligt feministiskt tänk i serien. Även om det är en röd tråd med kärleksintriger så upptas minst lika mycket tid åt karaktärernas drömmar och vilja till utveckling i andra områden. Dessutom är det himla fina miljöer och serien är värd att titta på bara för det<3.
Joanna_Vanderham_2706784b c0076266_534aba1c6b1b3 1305_1_para_90Barnmorskan i East end
Den andra serien är alltså Barnmorskan i East end och detta är verkligen ett guldkorn. En charmig, rolig, underfundig och tänkvärd serie med många olika och intressanta karaktärer. Just nu längtar jag till säsong tre finns att se på SVT!

Handling: ”Våren1957 anländer den nyutexaminerade barnmorskan Jenny Lee till Londons East End för att påbörja sin karriär. Efter att hon kommit över den första chocken över att hennes nya hem, Nonnayus House, är ett kloster snarare än ett privatsjukhus, blir hon snart fullt upptagen med sitt nya jobb. Att bo med nunnor och arbeta i ett område fullt av färgstarka karaktärer – som Conchita Warren med sina 25 graviditeter – är totalt olikt något Jenny varit med om tidigare. Genom henne upplever vi såväl sorgerna som glädjeämnena som följer med att vara barnmorska.” Texten  och bilderna är tagna från SVT:s hemsidabarnmorskanieastend_helgspecial barnmorskanieastend960

7 reaktioner på ”Jag ger er serietips”

 1. Å vad glad jag blir!! Emile Zolas bok Damernas Paradis är en av mina absoluta favoritböcker!!!! ? den har jag läst ett stort antal gånger.
  Barnmorskorna i East End har jag oxå både läst och sett på tv. Superbra serie!! Vilken glädje att Du oxå tycker om de här böckerna/serierna!! ?

   1. Ja, böckerna är fantastiska! ? En serie som jag precis har upptäckt är Land Girls på SVT play. Handlar om en grupp flickor/tjejer/kvinnor som jobbar på en gård under andra världskriget. Samma stil som Barnmorskan i East Ends. ?

    1. Åh detta ska jag kolla upp! 🙂 Håller med dig om att Fröken Frimans krig är riktigt bra, ser fram emot säsong två :). Hoppas du får en fin dag. Kram!

     1. Hihi, ja jag ser oxå fram emot att få se andra säsongen av Fröken Frimans krig. Kanske hennes stora insats för kvinnlig rösträtt kommer tas upp i serien då. ?
      Ha en underbar dag!! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *