Rensning i sociala medier

Senast skrev jag om hur lätt jag blir uttömd på energi, och jag har verkligen försök ta mig själv på allvar i detta den senaste veckan. Jag har nämligen börjat rensa ordentligt i mina sociala medier för att på så vis minska andelen intryck. Det är också en väg mot ett allt mer enkelt liv. Jag vet att det är fler än jag som blir trötta av det ständiga flödet som pågår på internet och därför tänkte jag dela med mig av hur jag gått tillväga.

1. Bloggar:
Detta är min favorit av alla sociala medier (kanske inte så föga förvånande? :)) och för det mesta ger det energi att besöka min kära bloglovinapp eftersom jag sparat så himla många kloka bloggerskor där som inspirerar, peppar och lär mig massor. Men jag har haft en tendens att lagra mängder med bloggar där som jag faktiskt sällan eller aldrig läser och det ger mig både puls och lite dåligt samvete att jag inte tar mig tiden att läsa deras inlägg som de lagt ner tid och energi på. Så mitt första steg blev helt enkelt att avfölja alla bloggar som jag inte läser regelbundet. På så sätt blir det enklare att öppna appen eftersom det nu enbart finns bloggar som jag faktiskt vill läsa och på så vis får jag mer energi samtidigt som flödet inte blir lika stort.

2. Mailen:
Jag vet inte varför men av någon anledning har jag signat upp mig på en mängd olika nyhetsbrev och reklamerbjudanden (?) vilka många gånger gör att min mailinkorg är överfull. Jag som älskar att få mail blir allt oftare besviken för att det är just reklam eller information från organisationer jag inte orkar lägga min energi på. Därför har jag nu rensat och avsagt mig en mängd olika nyhetsbrev, erbjudandemail och så vidare. SÅ skönt.

3. Facebook
Detta tror jag är den sida på internet som faktiskt stjäl mest energi från mig. Tidigare har jag inte riktigt förstått varför men för ett par dagar sedan pratade jag med en vän om min låga energi och hon sa att hon slutat följa personer på facebook som tar energi från henne. Och då kände jag att det var svaret på varför facebook är en sådan energitjuv – eftersom jag inte väljer alla de intryck som flödar där på samma sätt som jag ändå valt på exempelvis bloglovin. Därför har jag gjort som min kloka vän och avföljt de människor som mest tar min energi och som jag egentligen inte behöver ha en mängd information om. Jag har även gått ur flera grupper och slutat följa sidor som jag inte längre tycker ger mig något positivt.

Internet är en fantastiskt sak som gett mig många möjligheter som introvert, men det kan enkelt bli för mycket för oss som är känsliga för intryck. Därför har denna rensning gjort att det känns mycket trevligare att befinna sig på sociala medier. Det tar helt enkelt inte lika mycket energi längre. Har ni konkreta tips på hur en kan få ner intryck i vardagen, på internet och IRL? Del gärna i kommentarsfältet!

5 reaktioner på ”Rensning i sociala medier”

 1. Vilka BRA åtgärder Du har vidtagit!! Utmärkt!!
  Jag känner likadant och är väldigt känslig för alla intryck och energier. Det är svårt för mig att värja mig mot negativa energier. Tycker faktiskt att det är mycket svårare att tackla elaka människor och skitsnack än mina fysiska smärtor ( är förtidspensionär efter en trafikolycka). Jag misstänker att jag är HSP -Highly Sensitive Person. Försöker lära mig att lyssna på min kropp och inre. Efter att ha varit social är jag helt utmattad dagen därpå. (Fast inte om jag har umgåtts med mina nära vänner!).

  Jag ska också försöka dra mig undan FB. Lite svårt dock eftersom jag har kontakt med vänner utomlands via Messenger. Dock har jag dragit ner antal personer som jag följer på FB.

  Precis som du har jag också sållat bland bloggarna. De bloggar jag följer ger mig energi. Som DIN tex !! 🙂

  En annan sak som jag har praktiserat länge är att försöka undvika att ge ut mitt mobilnr. Råkade göra det i samband med ett köp och blev nedringd av säljare och försäkringsbolag i flera veckor.

  Hoppas Du får mer energi nu efter din rensning på de sociala medierna!!

  Kram 🙂

  1. Tack Anna! Jag håller verkligen med om att elaka människor är väldigt svåra att värja sig emot, som högkänslig kan ju sådant sätta sig och dröja kvar tyvärr. Tycker du är klok som försöker lära känna dig och din kropp bättre, måste vara extra viktigt när kroppen har ont att ta hänsyn till dens begränsningar.

   Vad bra att du har gjort en del rensande, som du säger ska ju saker helst ge energi! Vad fint och höra att du gillar min blogg – det värmer :).
   Att inte ge ut telefonnummer låter smart – att bli nerringd av försäljare låter riktigt energitagande!

   Har varit inne och kikat lite på din blogg – du skriver så inspirerande om din ögonrörelseterapi!

   Tack för din kommentar. Kramar,
   Helena

   1. Tack för dina fina rader!!! 🙂
    Vad roligt att du tycker att jag skriver inspirerande om min Ögonrörelseterapi! Det är ett ganska tungt ämne men jag finner alltid kraft och styrka i de ljusa stunderna i vardagen. Finns glädje i en tuff vardag är en konst, inte sant!

    Jag önskar Dig en mysig och lugn helg!! 🙂

    Stor Kram

    Anna

 2. Hej!

  Jag har tidigare hållit mig undan från internet. Jag är duktig på att gå in för allt eller inget. Men det fungerar sällan livet, balans är oftast det bästa. Jag har blivit mer förlåtande mot andra men också mot mig själv, sänkt mina egna krav på aktivitet. Jag har avföljt bloggar som uppdateras för ofta för de stressar mig men jag sparade adressen ifall jag vill återkomma till dem. Jag har också för många mail och försöker få dem att bli bättre hanterade från början än att min inkorg ska bli massiv. Gällande sociala medier så försöker jag anpassa dem efter mig. Jag har valt att inte se olika personers statusmeddelanden genom att med enkla klick dölja dem men fortfarande vara vänner med med. Sedan har jag gjort speciella listor med människor som jag känner jag kan anförtro mig till och skriva blygsamt till den listan ibland. Annars så bryr jag mig faktiskt inte så mycket. Jag försöker vara kontaktbar genom chattar eller annat när jag känner att jag orkar med att vara kontaktbar. Ibland orkar jag inte vara social och då loggar jag ut.

  Att rensa som du har gjort Helena är jättebra, att fokusera på vad som faktiskt ger dig något. Att vara stressad och må dåligt över internets sociala aktiviteter är inte tanken. Som introvert och högkänslig så är det bra att sänka tempot, kanske en går miste om en del kul men det är värt det för att orka med att vistas på internet alls.

  Jag hoppas du mår bra, Kram!

  1. Hej Patricia! Tack för att du delar med dig, det uppskattar jag. Tycker det låter väldigt fint att du blivit mer förlåtande gentemot dig själv och andra, det tror jag en vinner mycket på. Att anpassa sociala medier efter sig själv tror jag är A och O när man som vi är högkänsliga. Vilket bra tips att göra listor på människor som du kan anförtro dig till!
   Ja, jag tycker att det går betydligt enklare att hänga på mina sociala medier nu efter rensningen – jag känner inte att det tar alls så mycket energi som tidigare. Så här i efterhand känns det galet att jag inte gjort det tidigare utan låtit människor som jag blivit irriterad på gång på gång ta av mitt energiförråd.
   Jag hoppas du har det väl i sommaren och att du fått mitt mail!
   Stor kram, Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *