Fint barnprogram om blygsel

snickesnackarn-affisch480Härom dagen blev jag glad när jag sökte igenom twitter och hittade ett tips om ett barnprogram som handlar om blyghet, nämligen ”Snickesnackarn”. Det ville jag såklart kolla upp! Det handlar alltså om en man som kallas för Snickesnackarn som är så blyg att han bara vågar prata med sin lampa och korsordsbok hemma i lägenheten. Serien är uppbyggd så att tittarna får följa med honom i hans vardag som ibland blir lite problematisk eftersom han inte pratar med någon. Detta bryts ibland av med barn som berättar hur det är att vara blyg och vilka känslor de har. När jag började kika på programmet var jag dock ganska skeptisk. Jag tänkte att underbudskapet säkert skulle vara det gamla hederliga ”du behöver råda bot på din blygsel”. Men jag blev glatt överraskad.

Snickesnackarn

För detta är ett program som har en väldigt nyanserad syn på blygsel mot det jag är van vid. De förklarar både vad som händer med den som är blyg och vad den är rädd för ska hända. Samtidigt som det presenteras att det kan vara komplicerat att vara den blyga så visar de även på de positiva aspekterna såsom att man blir självständig och duktig på att hitta kreativa lösningar på problem som uppstår. Serien berör också de negativa tankar som många blyga går med om oss själva och förklarar att vi ibland kanske förstorar våra negativa sidor. En fin sak som jag tyckte om var att Snickesnackarn inte verkade skämmas för att vara blyg. Han konstaterade flera gånger ”Nej, men det är jag för blyg för”, men utan att använda det som något negativt. Det var en del av hans personlighet som kunde komplicera saker men han skämdes inte över det. När han benämnde sig som blyg använde hans sig inte av ett förminskade kroppsspråk utan hade rak rygg vilket förtydligade att han helt enkelt konstaterade detta, utan värdering.

Förmodligen kunde de ha förtydligat än mer i de avslutande avsnitten att det är okej att vara blyg. Jag tänker att det är viktigt med extra tydlighet när det kommer till barn och särskilt i det extrovertälskande samhället vi lever i idag. Men egentligen är jag mest bara tacksam för att det finns program som detta som visar på en mer nyanserad bild. Det behöver inte vara så svart och vitt med blygsel utan det finns helt enkelt både positiva och negativa aspekter av det – något de lyckas visa på ett väldigt fint sätt i denna lilla serie. Dessutom är det många gånger ett roligt program! Även om jag är 24 år så brast jag i skratt ett par gånger när Snickesnackarn hamnade i tokiga situationer.

Samtliga 10 avsnitt finns att titta på SVTplay till och med 12 april – så pass på innan det är försent! Klicka på den första bilden för att komma dit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *