Julklappar för den tystlåtna

Jag vill börja detta inlägg med och skriva att konsumtion är inget jag uppmuntrar till rent generellt. Forskning visar att ett av de största miljöproblemen är att vi konsumerar så himla mycket. Många gånger för att släcka ett begär som aldrig tar slut. Med det sagt inser ju jag med att det finns den konsumtion som är vettigare och miljösmartare. Dessutom tänker jag att en gåva kan få ett personligt värde genom en upplevelse, förenkling av vardagen eller att en känner att ens personlighet faktiskt kan vara något fint. Det är framförallt den sista delen som jag genom detta inlägg skulle vilja föra fram genom ett par julklappstips till den blyga, introverta och högkänsliga (som dessutom inte har stor miljöpåverkan).

tyst

En klapp som alltid går hem är ju böcker! Det finns en rad tips på hemsidan i inspirationshörnan på böcker som passar den försiktiga personligheten. Mina två favoriter är Susan Cains Tyst! samt Marti Laney Olsens The introvert advantage. Det är många av oss tysta som bara älskar att krypa upp i soffan, sängen eller fåtöljen med en god bok.

The-perks-of-being-a-wallflower

Vill du hellre ge bort en skönlitterär bok till din tystlåtna vän, pappa eller barn så har jag hört himla mycket gott om The perks of being a wallflower som också finns på svenska. I den är huvudpersonen både blyg och introvert. För ett par år sedan gjordes även en film som är baserad på den boken vilken också fått höga omdömen.

OMSLAG Stjarnenatt.inddHärom dagen fick jag också tips på en intressant bilderbok för barn (står mellan 9-13 år på adlibris hemsida) som berör ämnet att vara blyg och tyst. Den heter Stjärnenatt och är skriven av Jimmy Liao. Jenny Franke, som startat förlaget Mirando Bok och som givit ut Stjärnenatt, skriver såhär om boken:

Första delen av boken berättar om den utsatthet/sårbarhet som hänger ihop med ”tystnad” och blyghet, att inte våga ta plats. Där finns bitvis skrämmande och mörka skildringar. Andra delen består av ett befriande uppror; de två barnen rymmer och kommer till sist fram till ’en kreativ plats’ (huset där flickans farfar, en målande konstnär, bodde). Både kraften i upproret och budskapet om att kreativitet kan vara en väg till något eget – ’en egen röst’ (som man ju så lätt tappar bort i klassrummet, i en stor grupp, om man är blyg och tyst) – är absolut hoppingivande. Det är en laddad bilderbok av en författare/illustratör som i många av sina böcker kretsar kring teman som har med tystnad och känslan av utanförskap att göra.

Jag tänker att det som begränsat blyg är viktigt att se att det finns andra som upplever liknande saker. Det gör att en känner sig mindre ensam och det tror jag kan vara helande för många. Jag har inte läst boken själv och vet därför inte helt vilket slutbudskapet är men jag tycker inte det låter som att den har den typiska ”råda bot på blygsel och tystnad”-agendan. Ska nog själv ta och beställa hem denna. Älskar vackert illustrerade barnböcker. Just detta är något som Jennys bokförlag riktar in sig på så håll utkik på Mirando boks hemsida! På Umeå stadsbilioteks hemsidan har det också samlat fler tips på barnböcker som berör detta med att vara försiktig och inåtvänd. Klicka här för att komma dit.

quietpeopleintrovert-badge marie-lousieintrovert-tia-helenEn annan fin uppmuntrande julklapp kan vara att trycka ett peppande citat på en tröja, tygpåse eller varför inte på en duk som du kan rama in. Kanske rent av ordet blygmodig? Tror jag själv ska göra något sådant, i julklapp till mig själv. Tänk bara på att välja ekologiskt tyg eller köpa begagnat på second hand och loppis!blygmodigDen viktigaste klappen är nog dock att själv uppmuntra sina tysta, blyga, introverta och högkänsliga personer. Att se till att berätta att en uppskattar de precis som de är och att en ser deras styrkor med deras sätt. Kanske skriva en låt om detta om du är musikalisk och spela upp den för den tystlåtna? Eller måla en bild/teckning/målning? Varför inte ett handskrivet brev med saker som en ofta går och tänker om de personer en uppskattar men som en ofta glömmer bort att säga. Själv skulle jag bli själaglad för sådana klappar! Utöver detta är det alltid roligt med upplevelser, att ge av sin tid. Kanske bjuda din vän på en middag med inkluderad egentid? Eller gå på museum eller annan kulturupplevelse? Jag gillar särskilt tillsammanstid där man också får tid för tystnad och kan gå på egen hand, som museum är exemplariskt för.

Mitt sista tips blir att bjuda någon tystlåten på en av mina föreläsningar till våren! Jag kommer föreläsa i Jönköping, Växjö och Kalmar och mitt fokus är att uppmuntra den blyga och introverta. Jag kommer även prata lite om högkänslighet men fokus är främst på de två första personlighetsdragen. Tyvärr har jag vare sig datum eller kostnad än. Men de tidigare föreläsningarna inom samma koncept har kostat 250 kronor.

Hoppas ni fått något bra tips på klapp som ni kan använda er av!

6 reaktioner på ”Julklappar för den tystlåtna”

  1. Jag packade en bok på jobbet som jag tänkte på dig när jag såg! Den var på norska men vet inte om författaren är norsk… skit också att jag glömt namnet! Återkommer när jag vet 😀

    1. Vad kul att du gillar dem :). Ja, det är nog mycket likheter mellan alla som är högkänsliga, oavsett om en är introvert eller extrovert. Var inne och kikade på din hemsida – och wow, vad glad jag blir att du ska göra en föreställning om högkänslighet! Vore himla kul att se. Det ska jag ta och skriva om på bloggen, perfekt julklappstips! Hoppas du har en skön fredag och tack för din kommentar! /Helena

  2. Jag har precis fått hem Susan Cains bok från bibblan och ser väldigt mkt fram emot att läsa den i julhelgen 🙂 Har en annan av henne som jag inte heller hunnit läsa. Det är så mkt böcker som jag vill läsa … Önskar att jag kunde bända tiden så den räckte till åt allt jag vill hinna göra i livet 🙂
    Ha det super!

    1. Åh, vad roligt, du har en trevlig läsning framför dig! Ja, haha, visst är det så att bokhögen bara växer sig högre. Finns så mycket bra litteratur! Ha det gott 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *