Jag uppfinner ordet blygmodig

Den senaste tiden har jag grunnat en hel del på ordet Blyg. Ni vet ju redan om min längtan efter att detta ska vara något att vara stolt över. Att när en hör det ordet tas i mun så ska en bli glad. Lite som att få en komplimang av någon. Det är mitt mål när jag skriver här, att ni ska få en annan relation till det än den som er omgivningen prackat på er genom att hela tiden koppla ihop det med något negativt. Att det på det sättet blivit ett skällsord och något att skämmas över. Jag vill bryta det och berätta för hela världen vad mycket styrka det finns i den som är blyg.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men det jag har funderat på är att det känns som att jag ständigt går i uppförsbacke när jag använder ordet blyg. Kanske framförallt när jag talar med folk ansikte mot ansikte. Att det är så cementerat i människor att blyghet är något en ska råda bot på. Många vill exempelvis att jag ska använda ett annat ord, som introvert eller inåtvänd. Eller få det till att jag egentligen inte alls är blyg och då är ju det problematiska ordet ur världen. Egentligen kan jag inte klandra dem heller för detta. Vi blir enormt påverkade av samhällsandan. Jag kan själv ibland väja för att använda blyg i talspråk. Inte för att jag skäms utan för att jag vet hur det många gånger tas emot och tolkas om från det budskap jag vill ha fram.

Andras reaktioner till ordet gör också att jag själv har svårare för att i mina tankar boosta mig med ordet blyg. Det säger sig självt att det är svårt att peppa sig med ett ord som så många skambelagt oss för år efter år. Samtidigt som jag är stolt över min blyga personlighet frammanar ordet blyg också en del negativa vibbar, en konsekvens av omgivningens reaktioner. Det är just på grund av detta, att vi och vår omgivning känner såhär, som denna blogg och min hemsida finns. För att jag vill ge ett annat, mer positivt, perspektiv på att vara den blyga. Men det kommer ta tid.

Därför får en ibland ta till knep och kluriga genvägar. Det är här mitt nya ord blygmodig kommer in. Jag har gett ordet blyg en ny klädsel för att på så vis stärka det och få det att bli något tydligt positivt. Tillsammans med modig bredvid sig får det ett annat sken och de två som ett par skapar ett fint och starkt begrepp. Det talar om för världen att blyghet inte utesluter styrkor som mod. När blyg får bo tillsammans med modig kommer vi automatiskt förknippa blygsel med något starkt, friskt och positivt eftersom ordet modig har denna betydelse i vårt samhället. Jag tar alltså här hjälp av ett i samhället upphöjt ord för att stärka ett annat ord som har kommit att bli ett skällsord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn skygg<3 katt jag fotade i Oktober

När jag skapade detta ord skrev jag på ett bloggutkast om att blyga personer ofta utsätter sig för sociala situationer trots att de är rädda för dem. De tar aldrig någon cred för detta utan snarare så är det de negativa tankarna om otillräcklighet som får ta plats. Också här tänker jag att blygmodig kan ha en funktion eftersom det kan hjälpa oss att ändra rikting på våra negativa tankar. Tankevanor är svåra att bryta, särskilt de negativa vi byggt upp under många år. Där kan blygmodig, som blir ett sådant tydligt positivt och peppande begrepp, lura hjärnan. Detta genom att vi byter ut ordet blyg mot blygmodig när vi tänker på hur vi agerat. Helt plötsligt har vi gjort modiga saker mitt i all blygsel. Vi har varit blyga och också modiga. Det ena utesluter inte det andra. Vi kan vara stolta och nöjda med oss själva. Här känner jag att Shoma Moritas syn på social ångest skiner igenom. Han var en japansk psykolog som menade att när vi är blyga inför en social situation innebär det att vi värderar den, att det betyder att vi vill göra ett gott intryck. Det kan alltså ses som något hedersvärt att vara blyg. Ni kan läsa mer om Morita på min hemsida.

Genom att använda sig av ordet blygmodig tror jag det kan gå snabbare för en blyg person att ställa om sitt tankesätt om sin försiktiga personlighet. En ska inte underskatta styrkan i våra ord. Tänk bara vad stor skillnad i känsla det är att antingen få höra att en är ”blyg och tråkig” eller ”blyg och charmig”. Samma sak tänker jag det är med detta ord. Och för att förtydliga handlar det inte om att jag inte ser styrkan i ordet blyg eller att jag kommer sluta kämpa för att det ska bli det där stärkande och uppmuntrande ordet. Det detta handlar om är att ta hjälp av andra medel, i detta fall ett i samhället redan starkt ansett ord (modig), för att komma dit. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som avslutning tänker jag att ni som identifierar er som blyga ska få en uppgift av mig de kommande dagarna. Nämligen att börja använda detta ord. Framförallt i era egna tankar om er själva. Pröva att byta ut ”jag gjorde inte tillräckligt” mot ”jag var blygmodig”. Jag har testat själv de senaste dagarna och för mig fungerar det riktigt bra. Det gror en växande stolthet i mig när jag hör det i mitt eget huvud. Så testa. Känn på ordet och ta det till er. För ni är alla värda att få vara stolta. Blyga och fina är ni. 

Blygmodiga

8 reaktioner på ”Jag uppfinner ordet blygmodig”

  1. Vad fint skrivet! 🙂 Jag försöker påminna mig själv om att jag är modig när jag gör blygmodiga saker, sådant som kanske andra ser som självklarheter men som för mig är utmaningar. Och andra saker är lätta för mig men svåra för dem, så är det bara.

    1. Tack, A 🙂 Det tycker jag låter fint att du försöker påminner dig om det. Det är så viktigt att vara sin egen vän. Och väldigt klokt av dig att inse att vi alla har lätt och svårt för olika saker, viktigt att komma ihåg! Tack för din kommentar och hoppas du får en fin fredagskväll :).

  2. Dör vad bra! Du är smart och bra, känns som att jag brukar skriva det men slås av det hela tiden. Kram!!
    PS. Blygmodig är ju görbra, det hjälper verkligen!

  3. Pingback: Om blyghet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *