Ekobyar

EkobyFör kanske 1-2 år sedan hörde jag för första gången talas om ekobyar. Det är byar där människor som bär på en tanke om att leva jordevänligt samlas och lever tillsammans. Bilden ovan är från en ekoby i Skottland. Visst är det vackert? Jag vill också ha ett trähus med massor med grönt omkring. Sen tvivlar jag på att mitt praktiska jag kommer vilja ha ett runt hus, haha.

Men åter till ekobyarna. Jag vet att det fungerar olika på olika ekobyar, de människor som lever där bestämmer ju tillsammans hur det ska fungera. Men ofta köps alltså land där en då delar upp lånet på samtliga som lever där, det beror ofta på hur stor yta en lever på hur mycket en får betala. Sedan kan man både leva som ett kollektiv eller i sina egna hus. På vissa byar har man olika boendeformer samlade. Så en kan själv bestämma hur nära inpå en vill leva andra människor.

Men sen är det klart att grundviljan ska vara att vara del av en gemenskap. För en stor del av att leva i ekoby handlar ofta om att en hjälps åt att sköta om marken en bor på. Många, om inte alla, odlar tillsammans och delar både på arbete och skörden. Vissa har bestämda uppgifter och delar lika medan en andra byar lägger det på individuell nivå att bestämma hur mycket en själv vill och kan bidra. Sånt kan ju bero på hur mycket en exempelvis arbetar på ett ”vanligt” arbete. Ekobyodling

Förutom att arbeta tillsammans har många byar gemensamma middagar. En både hjälps åt att göra middag, dela måltid och att diska. Det gör att en kan lära känna sina grannar på ett mer avslappnat och vardagligt sätt. Jag kan själv tänka mig att det är betydligt trevligare att äta och laga mat tillsammans med någon än ständigt göra allt själv eller bara på två.

Många byar har återkommande möten där en tillsammans beslutar saker som angår byn och människorna som bor där. Jag kan tänka mig att det kan handla om vad en ska odla nästkommande säsong eller om att lösa konflikter som såklart kan uppstå när en lever så nära varandra.

De människor som bor i ekobyar är i olika skeenden i livet och det kan finnas både barnfamiljer, unga par och äldre. Jag tycker det är så fint med den blandningen. Jag tror det berikar livet att i vardagen få dela livet med olika typer av personer. Det kan jag sakna i mitt liv att jag mest umgås med människor i min egen ålder.

Någon gång i framtiden hoppas jag få testa på någon slags boendeform som denna! Tycker det verkar så fint att få leva med människor som vill åt samma håll, dela middagar och arbeta praktiskt med odling. Sedan vet jag att det är en utmaning att dela så mycket med andra. Särskilt som introvert och högkänslig. Men att leva utan meningsfulla relationer och nära naturen är inte något jag kan göra. Så jag är beredd att testa mig fram. Jag vet att jag och David till sist kommer finna något som passar oss.

Hur skulle ni vilja bo i framtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *