Drömmen om ett enkelt liv

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMycket av det som gör livet värt att leva är enligt mig drömmar. En av mina stora drömmar än den om att leva ett enkelt och jordesnällt liv. Ett liv där intrycken skalas ner och jag inte arbetar bara för att kunna konsumera. Jag vill skala av allt onödigt och komma närmare de värden jag värderar högst. Som introvert och framförallt högkänslig tar jag in så väldigt mycket intryck och jag känner nästan dagligen att jag inte är gjord för detta snabba samhälle. De senaste åren har jag levt med en inre stress som väldigt sällan försvinner. Det är alla krav och att vi ständigt är uppkopplade som är roten till det. Idag finns det inte riktigt några naturliga tillfällen att hämta andan utan livet går i ett.

Det sätts också en press på att det självklara valet är ett 8-17 jobb. Att det vore det enda rätta för oss. Och det är inte enbart heltidsjobb som ses som normen i ett Svensson-liv. Heltidsjobb, bil med återkommande reparationer, hus med ständiga renoveringsprojekt, en uppdaterad garderob liksom inredning, en hälsosam kropp, vara en god förälder men kunna sätta gränser. Jag blir trött bara av att tänka på allt. Jag har svårt att tro att detta är naturligt. Ett liv där vi ständigt får stressa för att hinna allting och kämpar på för några veckor i Grekland på semestern. För en person som är känslig för intryck passar inte denna livsstil.

Därför har jag lovat mig själv att inte hamna i detta ekorrhjul. Tillsammans med David har jag gjort en deal att vi tillsammans ska sikta mot det enkla. Både för att vi båda har svårt för många intryck men också för att min och vår övertygelse är att jorden vi lever på inte mår väl av den livsstil vi har idag. OLYMPUS DIGITAL CAMERARent konkret drömmer jag om att bo i ett mindre hus i närheten av ett gäng kompisar. Vänner som har liknande värderingar om miljön och det enkla livet. Människor som en kan dela gräsklippare, verktyg och bil med. Sådana saker som jag inte upplever mig behöva på egen hand. Det blir mer ekonomiskt och mindre intryck genom att äga färre saker. Tillsammans kan man odla grönsaker och dela på trista uppgifter som att rensa ogräs. Om den tiden kommer när små knoddar kommer till världen kan de få flera vuxna förebilder och den stora uppgiften att enbart två ska uppfostra ett barn blir inte längre lika stor. När man bor närmare sina vänner kan en också lägga fokus på relationer och dela saker som samtal, myskvällar och måltider desto oftare.

Jag vill också leva ett enkelt liv genom att minska på våra ekonomiska utgifter. Det är någon som sagt att det är på det sättet en blir rik, genom små utgifter. Det tycker jag ligger mycket sanning i. Min tanke är att odla mycket och lära mig att konservera mat (mitt senaste uppkomna intresse, superroligt!) och på så vis inte behöva konsumera lika mycket mat utan i viss mån bli självförsörjande. Andra sätt att minska på utgifter är helt enkelt att inte handla så mycket nya prylar. Något jag redan idag inte gör i stor utsträckning men också skulle vilja bli ännu bättre på. Jag vill till exempel lära mig ta vara på gamla saker genom att lappa kläder som går sönder, överta andras saker som de inte längre behöver och finna nya användningsområden för gamla prylar.

Genom att ha färre utgifter krävs mindre inkomster. Mindre inkomster innebär att vi inte behöver arbeta lika mycket och helt enkelt har tid över till de saker en värderar högst. Sådana värden är för mig relationer, mitt engagemang med hemsidan och bloggen, miljöfrågor, att lära mig nya saker, läsa böcker, se nya ställen och mycket mer. I ett liv där vi jobbar för att kunna upprätthålla en livsstil där vi konsumerar mycket får inte sådana saker plats för mig. Det är för mycket intryck. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att drömma om den tid när vi kan förverkliga detta än mer gör så gott i magen min. Jag försöker redan idag att skala ner på mina utgifter för att vänja mig och det märks på längre frånvaro av den inre stressen att detta är något jag mår väl av. Jag är ganska övertygad om att mycket av vår psykiska ohälsa skulle minska om en enklare livsstil blev normen. Dessutom skulle moder jord också må väl och kunna fortsätta vara sådär fantastisk. En vinst för alla.
 
Uppdatering: Vill du komma i kontakt med andra som vill leva enkelt? Kanske vill du hitta folk som tillsammans kan skapa en nätbaserad studiecirkel i ämnet? Kolla då in mitt inlägg ”Frivillig enkelhet – Nya kontakter” där du kan skriva en kommentar för att få kontakt med likasinnande.

29 reaktioner på ”Drömmen om ett enkelt liv”

 1. Hej bästa Helena!

  Jag är helt med på din linje! Känner lika själv och lever superbilligt för att jag varken vill eller orkar med detta 8-17 jobbstreberlivettänket. Iaf till den dag då jag kanske är min egen chef ich jan styra själv och älskar mitt jobb. Men det känns som en annan grej än att ha ett jobb bara för att ”överleva”. Något som inte alls passar en själ som mig som måste brinna för mitt jobb. För mig är jobb ett kall, en livsuppgift där jag hoppas på att en dag kunna hjälpa, inspirera andra till mera kärlek, respekt, vänlighet och omtanke, för sig själv och varandra! Där vi sätter dessa värderingar främst.Där vi överger egoistiskt tänk, elakhet och misunsamhet och lär av varandra att växa som människor. Ett utopi kanske men att föredra jämfört med hur hårt vårt samhälle blivit. Jag trivs inte heller i detta och blir rent ut sagt sjuk av det. Jag har kört mig själv för hårt nu 1 år och när ledigheten kom i förbindelse med min födelsedag 28 sept kom även 38,6 grader i feber, halsont och öronvärk…Att leva så här är för min del att gå emot min själ, mina värderingar och jag blir därför så uppmuntrad av ditt inlägg idag- för jag tycker det är så viktigt det du skriver om! Så låt oss fortsätta i denna anda- för vår överlevnad och vårt välmående!

  kram,

  Petra- du vet vem 🙂

  1. Hej Kära Petra och tack för din tänkvärda och fina kommentar! Jag håller verkligen med dig om att vi behöver ändra vårt tänk och samhällets fokus. Det du skriver om låter så klokt, att välja kärlek, respekt, vänlighet, omtanke framför elakhet och missunnsamhet. Det skulle förmodligen alla må väl av. Tänker också som du att ett jobb som en brinner för inte kan jämföras med ett jobb en har utan någon glöd. Det är ju min dröm också att ha ett sådant jobb.

   Huvva, vad tufft att du blivit så sliten och sjuk på köpet! Krya på dig <3. Och grattis i efterskott :). Det var väldigt fint att höra av dig och att få ta del av dina tankar. Var rädd om dig!

   Kram, Helena

 2. Jag är inne på ungefär samma saker som du :). Påminner mycket om begreppet downshifting (googla om du inte känner till det), med skillnaden att vi och många andra med oss tänkt oss att leva det lugnare och meningsfullare livet redan från början. Det är sorgligt att samhället och de flesta människor ändå förespråkar motsatsen och då tvingar på oss normen att vara som dom. Samhället är tyvärr uppbyggt på och beroende av konsumerism och att alla ska jobba heltid etc.

  1. Hej C och tack för din kommentar! Downshiftning har jag läst en del om och gillar konceptet :). Ja som du skriver är tyvärr samhället uppbyggt på att vi ska konsumera och att hela idén med ständig tillväxt falerar om många skulle leva enkelt. Jag tror på en klimatsmart samhällsomställning. Hela systemet skulle behöva downshifta ;). Till slut blir vi nog ändå tvugna till det, mer eller mindre. Ha det gott! /Helena

 3. Hej,
  Jag när en dröm liknande din. Varje dag är ett litet steg närmare målet och varje dag är en kamp mot det tidigare liv jag levt. Viktigt för mig är att göra drömmen till sanning, att inse att det är livet som är drömmen och livet är nu.
  Fint skrivit. Önskar dig all lycka i livet!
  (Klickade mig hit från Linas andliga resa.)

  1. Hej! Tack för din kommentar! Vad fint du beskriver att du aktivt försöker göra drömmen till sanning. Jag tror också på att ta det i små steg hela tiden och bearbeta sig framåt :). Önskar dig all lycka med! Kul att du hittade hit :).

 4. Fantastiskt skrivet! Jag blir så glad bara av känslan att jag inte är ensam om dessa tankar. Det är som att jag skulle ha skrivit det själv! Tusen tack för en så bra text! <3

 5. Åhh… jag som sällan kommenterar bloggar känner att jag bara måste denna gång! Dina ord stämmer till 100 % in på hur jag känner och vill leva!! Hörde talas om HSP för första gången idag och det stämmer så mitt i prick in på hur jag är och det känns så underbart att jag inte är ensam om detta. Där jag bor betyder yta och pengar allt, man är konstig om inte karriär, arbete dygnet runt och snofsiga kläder/hus/bilar är det viktigaste i livet. Alla är så oerhört upptagna av sig själva och det tröttar ut mig. Det är så jobbigt att hela tiden känna att man inte passar in. Jag som snart börjar jobba igen efter tre års studier har redan börjat oroa mig för att hamna i ekorrhjulet igen. Tack för att jag fick läsa ditt inlägg! Hit kommer jag definitivt att återvända för det är så skönt att veta att vi är flera som känner så här…

  1. Hej Cia och tack för din kommentar! Vad härligt att du kommit i kontakt med HSP och känner igen dig. Det är en viktig del i att finna ro i sig själv och också ett fantastiskt personlighetsdrag! Trist att du omges av människor som inte delar dina drömmar och värderingar. Kanske finns det någon grupp eller ngt sammanhang i din närhet där det finns de som känner liknande och som du skulle kunna ansluta dig till? Tänker det är viktigt så att en får pepp och uppmuntran att följa sina drömmar! Kul att du vill återvända, jag hoppas att du ska trivas och skriv gärna igen! Allt gott önskar jag dig! /Helena

  2. Cia, jag ville bara säga att jag känner igen mig i det du skriver.. Jag har också insett att jag är en högkänslig person och jag är lika rädd för att fastna i ekorrhjulet. Jag känner ofta att jag inte passar in och att väldigt få i min umgängeskrets delar mina tankar om ett enklare liv. Tänkte bara att det alltid är skönt att höra att fler är i samma sits 🙂 Så bra att vi hittat denna härliga blogg där vi kan hitta inspiration. Vi SKA inte fastna i ekorrhjulet! 🙂

 6. Åh, vad härligt det låter! Så skulle jag också gärna bo förutom att jag vill bo nära stan (i ett lugnt område) så som jag gör nu, så att jag inte behöver pendla långt till mitt jobb som ligger mitt inne i centrum.

  Jag har läst på mycket om downshifting och är helt med på noterna, även om det inte verkar så eftersom jag nyligen köpt radhus och lever väldigt inrutat med förskolehämtningar och småbarnsliv tillsammans med jobb.

  Har länge drömt om att bo nära släktingar eller vänner så att vi kan hjälpas åt. Svägerskan bor 1km bort och nu ska svärmor flytta 2km bort, så det känns bra ändå, då kan vi ju hjälpas åt en hel del även om det inte bara är att springa över.

  Men jag jobbar iaf 75% och min man 85% så att vi ska få tid över och slippa jobba i skift för att kunna hämta tidigt på förskolan och skolan osv. Har också en minimal konsumtion för att spara på miljön. Verktygspool låter smart, vi borde ha en sådan bland grannarna.

  Tack för en inspirerande blogg! (har streckläst en massa idag) (jag är också introvert, blyg och hsp och jag har även bloggat en del om detta samt downshifting).

  1. Hej och tack för din kommentar, den gjorde mig glad! Det fina med dowonshiftning är ju att försöka hitta det som passar en själv så jag tycker det låter som ett bra läge ni har med lugn men ändå nära till stan och ditt jobb. och vad fint att både svägerska och svärmor bor närmare! Det är ju så härligt att kunna träffas oftare och umgås och hjälpas åt i vardagen. Tycker det är så fint att få drömma om och förverkliga livet mot det mer enkla. Gäller att ta det i små steg bara tänker jag :). Kul att du gillar bloggen! Har varit inne på din lite och den ska jag spara, mycket intressant läsning :). Tack för din kommentar! /Helena

 7. Hej!

  Så fint skrivet! Jag blir så himla glad när jag läser om andra som också har dessa drömmar.Jag är själv en väldigt känslig person och har insett att jag inte mår bra av att leva i ”ekorrhjulet” och i ett samhälle som går ut på att konsumera. Jag är övertygad om att människan är menad att leva mer i samklang med naturen och att vi alla hade mått så mycket bättre av det. Tyvärr känner jag mig ganska ensam med dessa tankar då jag bara har ett fåtal i mitt umgänge som tänker såhär. Tack för ett inspirerande inlägg. Jag ska fortsätta drömma och framförallt sträva efter ett enklare liv! Gott nytt år!

  Kram

  1. Hej Sanna! Vad roligt att du gillade texten! Och fint att du också har en längtan efter ett enklare liv. Det betyder mycket att höra att det finns fler som tänker i samma banor.Tror många skulle behöva finna något slags nätverk för denna typ av drömmar, för det är så pass ovanligt i samhället idag att man kan känna sig väldigt ensam i det. Ett tips är http://www.alternativ.nu där det hänger många som vill leva enklare, där kan man söka efter likasinnade i sina egna trakter :). Gott nytt, enklare, år till dig! Tack för kommentaren :). Kram

 8. Exakt så tycker och känner jag. Exakt. Fantastiskt att läsa ditt inlägg. Nu måste det bara till lite handling här, inte bara drömmande och det tycker jag är svårt!

  Hälsar en annan hsp:are som stretar varje dag för att inte fastna i småbarn/hus/bil/konsumera-dig-lycklig-leran.

  1. Hej Lisa o tack för din kommentar! Fint att det finns fler högkänsliga som drömmer om ett enkelt liv :-). Håller med dig om att det behövs lite handling o inte bara drömmande, men det ÄR svårt!
   Önskar oss båda lycka till! /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *