Intervju med Mikael Syrén

I och med detta inlägg invigs en ny kategori i bloggen, nämligen; Blyga Myran Intervjuar. Jag tänkte fylla den med intervjuer med offentliga personer som identifierar sig som antingen blyga, introverta eller högkänsliga. Den kommer fyllas på lite sporadiskt och ni får självfallet gärna önska vilka personer ni skulle vilja läsa om så försöker jag få fatt på dem.

Först ut är Mikael Syrén som är manusförfattare och regissör. Det är han som är hjärnan bakom komediserien Kvarteret Skatan. Han har också regisserat julkalendern ”Hotellet Gyllene Knorren” som gick 2010 samt skrivit manus till 2013 års kalender som heter ”Barna Hedenhös uppfinner julen”. Han jobbar just nu med två komediserier på Kanal 5 respektive TV4. Mikael berättar i intervjun att han inte alltid identifierat sig som introvert men att han idag ser det som en av hans styrkor. Han ger också tips till dig som är inåtvänd och som känner att du behöver ändra på dig. Med det sagt, varsågoda och läs!Mikal SyrénNamn: Mikael Syrén
Född: 1965 
Yrke:
Manusförfattare och regissör

Hur kom du på att du var introvert?
Jag har inte sett mig som introvert förrän uttrycket började dyka upp mer allmänt i media de sista åren. Innan dess tänkte jag bara att jag borde skärpa mig. Vilket jag också har gjort.

När jag var liten lekte jag ofta ensam. Jag ville bli forskare,
prenumererade på tidskriften Fauna, satt i ett träd och tittade på
fåglar och skrev ner observationer i min lilla anteckningsbok. Jag hade
också ett intresse för Formel 1 som idag är helt oförklarligt.

När jag var åtta – tio år fick jag en manuell skrivmaskin och sen dess
är jag fast… i mina första ”böcker” hade huvudkaraktärerna namn efter
F1-förare och de flesta historier slutade med att allt bara var en dröm.
Min bästa kompis Janne fick läsa men började efter ett tag klaga på att
det alltid slutade likadant.

I skolan gick allting bra, förutom grupparbete och att jag hatade att
räcka upp handen bara för att babbla (det som kallas ”aktiv på
lektionerna”). Jag hade dock flera väldigt nära kompisar och var absolut inte mobbad eller utanför.

När jag blev tonåring var det som att en brytare slogs om i huvudet och
jag försökte tvärtom göra en hel del väsen av mig, med frisyr, kläder,
spela i rockband, etc och var säkert helt odräglig i några år. Sedan
dess har jag gradvis fallit tillbaka i min tolvåringspersonlighet. Det
verkar visst de flesta göra.·

Hur har din omgivning reagerat på din introverta personlighet under din uppväxt?
För mina föräldrar var det aldrig några problem. Från högstadiet och uppåt var det alltid samma klagomål på att jag inte räckte upp handen och/eller ”satt och sov”, trots att jag skrev bra på proven.

Jag begrep inte alls hur man skulle närma sig tjejer till en början. Att
man ska stjäla deras mössa och kasta upp den i ett träd för att de ska
gilla en, verkade för mig helt otroligt korkat. Jag försökte istället
vara snäll, och bära deras väska och sånt. Helt fel taktik…

Hur har du sett på din introverta personlighet tidigare och hur ser du på den idag?
Nu tycker jag att jag har en ganska bra balans av eftertänksamhet och social förmåga. Som barn undrade jag ofta varför just jag skulle vara annorlunda. Jag hade gärna givit bort mina höga betyg för att få vara lite ballare. Men sen köpte jag en elgitarr…

Som vuxen har jag bara tyckt att det varit jobbigt när jag blivit direkt
överkörd av människor som jag uppfattar har sämre idéer än jag. Det
händer dock alltmer sällan. I sociala sammanhang får jag vara uppmärksam på att jag inte ”försvinner bort” och gör så att folk uppfattar mig som otrevlig fast jag inte menade så.

Mikael SyrenMikael Syrén tillsammans med Kvarteret Skatan-gänget samt några av de som producerar

Hur har du dragit nytta av din introverta personlighet i den branschen du jobbar i?
På många sätt. Jag både skriver och regisserar film och TV och i båda jobben är det en utomordentlig tillgång att ha tillbringat så mycket av mitt liv med att stå utanför och observera hur människor beter sig. Som regissör är jag noga med att ge trovärdiga ”nycklar” till skådespelarna, och jag tycker mig märka att jag har en hel del i min nyckelknippa.

Jag gillar också att vara väldigt nära och prata med skådespelare en i
taget. Det gör ingenting att man är lite hemlig med sina instruktioner.
Tvärtom, det ger en intimitet och visar att vi verkligen jobbar
tillsammans. Man får bara vara noga med att ge alla lika mycket
uppmärksamhet (det är trots allt skådespelare vi pratar om).

När jag skriver har jag stor nytta av att jag kan låsa in mig framför
datorn och i princip jobba 24/7 i månader. Men jag är lätt distraherad
och jobbar liksom i täta korta skov. Jag måste ha tyst omkring mig eller
musik på.

Hur har du anpassat dig till denna bransch där en mångt och mycket
behöver vara framåt?
Ibland har det varit jobbigt att inte få en syl i vädret när extroverta hoppar upp och ner och viftar med armarna för att deras idé är så HELT UNDERBART PERFEKT! Men jag märker att min mer eftertänksamma stil också uppskattas, och kanske ger det lite mer tyngd åt uttalanden som kommer från en person som inte babblar hela tiden.

Jag har genom mitt arbete definitivt tvingats att ta större plats. Jag
har också bestämt mig för att inte sitta och sura och undra varför ingen
lägger märke till mina briljanta idéer, utan istället våga promota mig
själv. Nuförtiden har jag en agent som sköter förhandlingar och sånt, så
nu gör jag bara den roliga delen av att sälja in mig.

I min bransch räcker det tyvärr inte att bara se till resultat och
effektivitet, man måste också skapa kontakter och visa upp sig själv.
Det ingår i jobbet att ”mingla” och lära känna nya människor hela tiden,
jag är inte skitbra på det men det går bättre och bättre.

Hålla tal är jag däremot fortfarande usel på…

Vilka fördelar tycker du att introverta har? Vilka är nackdelarna?
Att man lyssnar och tänker innan man talar. Att man kan liksom överlägga med sig själv. Att man tänker utanför boxen.

Att man inte alltid får sin röst hörd. Att man kan bli överkörd. Att
folk uppfattar en som distanserad. Att man ”glömmer bort” att
kommunicera det man tänkt ut.

På vilka sätt får du energi?
Faktiskt genom att träffa människor. Det kan tyckas märkligt men jag är oerhört intresserad av hur folk har det och lever. Kallprat är jag dock inte så bra på.

Sen ser jag så klart mycket film och TV-serier, läser en del men mest
manus. Jag försöker träna litegrann eftersom mitt jobb inte är direkt
fysiskt. Jag gillar fortfarande naturen jättemycket men kommer inte ut
så mycket som jag önskade. På somrarna har jag vandrat en del och det
ger mig tillbaka både lugn och energi.

Jag är också gift med en extrovert person som inspirerar, hjälper och pushar mig.

Har du några tips till unga introverta som får höra att de måste
ändra på sig?
Det handlar inte så mycket om att ändra på sig som att finna ett sätt att vara på. Fila på de absolut mest nödvändiga delarna av ditt sociala beteende. Tänk då och då på hur andra uppfattar dig. Tro inte att människor omkring dig kan läsa dina tankar. Försök att använda dina fördelar och försök att göra din röst hörd även i situationer där det känns jobbigt.

2 reaktioner på ”Intervju med Mikael Syrén”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *