Din energis fokus

Edit: Inlägget skrevs för ett dygn sedan. Fick dock inte upp inlägget då utan ni får det nu istället!

I detta nu sitter jag på tåget påväg österut. Jag ska hem till min familj i Östergötland ett par dagar och bara njuta. För att sedan på torsdag fara uppåt Norrland och Jokkmokk för att vara med och fira en kär väns bröllop. Det är med en harmonisk och förväntasfull känsla i magen jag reser denna dag. Inte blir det sämre av att upptäcka en intressant och uppmuntrande artikel som väcker nya tankar i mig. Artikeln heter How our insecurities can reveal out deepest gifts och är skriven av psykoterapeuten Ken Page. Jag tänkte inte gå så djupt i vad han skriver utan istället rekommenderar jag er varmt att avvara fem-tio minuter åt att läsa hans kloka ord. Kortfattat handlar i alla fall artikeln om att finna styrkor också i sidor i sig själv som en ser som problematiska och svaga.

Jag blir ofta varm i magen av att läsa sådant eftersom det är precis det budskapet jag vill få ut till människor. Jag vill visa att det inte alls är något fult att vara den försiktiga, eftertänksamma eller känsliga. Istället vill jag byta fokus och visa det fina, starka och unika med dessa olika personlighetsdrag. Så att allt fler kan se att deras personlighet är något att vara stolt över. På så vis tror jag att vi frigör människor och hjälper dem att utvecklas i en positiv riktning. Det skulle gynna alla i samhället.

Förutom att artikeln gav mig en varm känsla i magen gav den mig alltså lite tankar att arbeta med. Tankar som jag tänkte dela med er. Den fick mig nämligen att inse hur mycket energi och tid jag och många med mig lägger på att älta sina ”sämre” sidor. Enligt mig tycks det finnas en tradition i vårt samhälle av att vi ständigt ska råda bot på våra svagheter. Jobba med oss själva för att bli bättre människor. Jag kan enkelt erkänna att jag ägnar desto större tid åt att fundera kring mina misstag och svaga ögonblick än alla de gånger jag gör fina och bra saker. Det är som att det positiva sorteras som ”bakom kulissen”-material i min hjärna. Fastän jag målar det positiva i starkare färger när jag pratar eller skriver om det är det som att det i tankens värld får färgen grå och glöms bort desto kvickare än det negativa.

Varför gör vi så mot oss själva? Varför detta ständiga fokus på det vi inte har? Det går som ett tema genom hela samhället. Jag tänker att det är ett sådant slöseri med energi. Särskilt för personer som är som mig som inte har det största av energiförråd. Varför då slösa med det genom att lägga fokus på det som är svagare? På det viset blir vi själva den största energitjuven i vår omgivning. Istället för att tillföra oss själva måbra-känslor tömmer vi oss på dem och lämnar kvar en känsla av tomhet och orkeslöshet.941673_483375458406083_1655311844_n

Så hur slutar vi vara dessa energitjuvar gentemot oss själva? Jag har inga klara svar men tänker dela med mig av vad jag tror är några nycklar. Kort sammanfattat tror jag det handlar om en kombination av acceptans och att ändra sitt fokus. Mycket börjar i att omfamna det en anser vara svagt i sig själv, precis som Ken Page skriver om i sin artikeln. Att istället för att se det som något dåligt faktiskt se att det finns något fint med det. För mig har det varit enormt viktigt att se att min blygsel, introversion och högkänslighet faktiskt är något fint och som kommer med styrkor. Alla de delarna av mig har jag tidigare sett som svaga men idag ser jag de annorlunda och ur ett mer positivt perspektiv. Det skänker mig mer energi än för några år sedan.

Vidare tror jag på att inte lägga så mycket av energin och sin fokus på det en inte kan eller är sämre på. Vi är människor och kommer aldrig kunna allting. Vi kommer fortsätta göra misstag, ångra oss, skämmas och uppleva motgångar. Det bästa är att bli vän med sig själv och inte sparka på sin person för de snedsteg en tar, eller för att en inte är på ett visst sätt. För vad gör det att jag inte alltid är så verbal när jag är en omtänksam, snäll och ödmjuk människa? Idag har jag mycket svårt att se att jag vid ålderns höst kommer ångra att jag inte var mer framåt. Istället tror jag på att jag kommer vara stolt för att jag följt mina drömmar och att jag lärt mig ta hand om min person och se mig själv som en kär vän. I längden är det ändå det som är viktigast.

Ett tips är att skriva upp sin emailadress för att få aviseringar när Ken Page kommer med fler artiklar i detta ämne eftersom det ska bli en artikelserie. Skriver upp sig gör en längst ner på artikeln som jag länkade ovan.

3 reaktioner på ”Din energis fokus”

 1. Åh, så himla bra inlägg Helena! Precis det jag behövde läsa nu, tack!
  Jag tror att jantelagen sabbar lite för oss i norden, man får aldrig vara bra på något och istället lyfts det man gör dåligt fram. Å andra sidan tycker jag att man ofta också bara försöker ha det så fint och bra hela tiden, att det inte är okej att må dåligt riktigt. Underligt allt det där.

  Tack för ett tankegivande inlägg!
  Kram på dig! <3

  1. Hej ida! Vad roligt att du gillade inlägget, det värmer :). Du skriver så klokt, för samhället är väldigt komplext – mycket negativt fokus samtidigt som en inte ”ska” prata om sin psykiska ohälsa. Men det hör väl ihop med att det ständigt är ett ältande kring att ”råda bot” på oss själva, pressa undan våra svaga sidor och göra dem starka. Ett himla dumt sätt att försöka få folk att må bättre, det skapar bara skam och press. Som enbart leder till mer psykisk ohälsa i längden.

   Tack för din kommentar!
   Kram till dig! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *