Lägesuppdatering

Hej kära läsare.

Dagarna går och jag fortsätter att till stor del likna ett känslokaos. Påsken var underbar med favoritmänniskor och ledighet. Samtidigt var den intensiv i huvudet och jag har känt mig i obalans en period nu som gör att jag är mer känslig för saker som händer omkring mig. Varför jag känner mig i en sådan obalans är för att jag kommit in i en rejäl ”utbildningskris”. Jag känner inte längre att socionom är det yrke jag vill jobba som. Eller rättare sagt, det är inte på socionomens nivå jag vill arbeta.

Mina två hjärtegrupper är dels den som denna blogg riktar sig mot; de tysta, känsliga och blyga. Den andra är gruppen intellektuellt funktionsnedsatta. Jag har jobbat flera somrar inom denna sektor och trivts fantastiskt bra med det. Sedan jag började med praktik (jag är hos en enhetschef som är chef för tre olika boenden för funktionsnedsatta) känner jag väldigt starkt att det inte är detta jag vill jobba med när jag är klar med utbildningen. Utan jag vill arbeta precis som jag sommarvikarierat förut, direkt med klienterna på boenden, daglig verksamhet och så vidare. Inte som chef. Möjligtvis kan det komma senare att jag vill arbeta ”högre upp” för jag tycker att det är ett intressant arbete. Men inte just nu.

Jag känner mig både dum och förvirrad. Dum för att jag inte insett detta tidigare och förvirrad för att jag inte vet hur jag ska göra. Mest av allt vill jag ha en utbildning som jag kan använda för båda mina hjärtegrupper. Men jag är inte säker på att det finns någon sådan. Vet ni en kan ni ju alltid hojta till, för det skulle rädda min vardag just nu!

Jag har funderat intensivt i säkert två tre veckor och börjar bli riktigt trött i huvudet. Därför har jag varit väldigt dålig på att blogga eftersom energin bara inte finns där. Men jag kan i alla fall berätta att det känns som att jag växer på praktiken och att det väntar flera spännande saker framöver! Ni ser, mitt positiva sinne har inte lyckats bräckas av allt känslokaos ;). En ganska stor vinst i allt kaos!

8 reaktioner på ”Lägesuppdatering”

 1. Du är inte ensam om att ha utbildningskris. Jag har snart en examen i ett område jag kommit på att jag inte alls hör hemma i. Men det blir nog något bra av mig i slutändan ändå : P

  Jag känner att jag alltmer vill jobba med tysta och blyga på något sätt, men vet inte hur?! På någpt sätt där man kan använda sin kunskap/erfarenhet positivt och hjälpa andra, och även bidra med kunskap och upplysning. Ingen aning i vilken form. Känner du till om det finns någon förening eller liknande som arbetar med blyga som man kan jobba i? Aldrig hört talas om någon sådan.

  1. Hej och tack för din kommentar! Lite skönt att höra att jag inte är ensam om att ha utbildningskris även om jag såklart önskar att vi båda slapp känna så :).

   Jadu de yrken jag varit inne på när det kommer till gruppen blyga är lärare och för egen del framför allt speciallärare. Annars psykolog eller psykoterapeut.

   Men jag hoppas att en kan använda sina erfarenheter även utan exakt rätt utbildning och typ vara ute och föreläsa. Jag vill ju gärba samarbeta med andra som vill åt samma håll så är du sugen på något sådant får du gärna maila mig på Helena@blygamyran.se 🙂

   Någon förening känner jag dessvärre inte till. Däremot vet jag att ÅSS (ångestsyndrymsällskapet) arbetar med människor som har social fobi, något som kan utvecklas feån blygsel. Särskilt i Göteborg har de ett väldigt fint arbete med ungdomar som har den problematiken! Hör med dem i din stad är mitt bästa tips :).

   Allt gott till dig! /Helena

 2. Hej. Jag tror att du skulle passa som socialpedagog, stödpedagog på en bostad för personer med utvecklingsstörning, autism. Jag har efter 3,5 års studier och en fil.kand i socialt arbete med inrikting mot socialpedagogik jobbat som det i 6 år nu. Jag jobbar på gruppbostaden med bl.a. planeringar, stödsamtal och genomförandeplaner. Jag har ingen chefsfunktion utan jobbar direkt under enhetschefen för gruppbostaden. Min arbetsfördelning är 75 % med matlagning, städ och tvätt m.m och 25% pedagogiskt arbete, planeringar och genomförandeplaner o.dyl kontorsarbete. Jag stormtrivs. Detta är vanligt att man arbetar på ett likande sätt i länen kring Göteborg, Västra Sverige.

  1. Hej Lasse! Åh, efersom jag jobbar i Västra götaland just nu har jag stött på detta fenomen och jag tycker det verkar himla roligt att jobba så :). Så kul och höra att du trivs så bra. Detta är verkligen något jag ska hålla utkik efter när jag blir färdig. Har dock bestämt mig rö att fortsätta som socionom efetrsom det känns rätt och inte hindrar mig att jobba på en ”brukarnära” nivå. Tack för din kommentar! Allt gott, Helena 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *