Underbar vegetarisk och glutenfri pizza

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVet ni att igår åt jag världens godaste vegetariska och glutenfria pizza – någonsin! Den såg ut som på bilden och smakade ljuvlans. Grundreceptet tog jag här men sedan har jag gjort om det och jag tänkte att det receptet ska jag dela med er.

Ingredienser som behövs till första steget:
Pizzadeg
Ajvar
Gullök
Grönsaksbuljong
Salt
Tacokryddad quornfärs
Champinjoner
Ost

Glutenfri deg gör jag efter mammas gamla hederliga recept bara att jag bytt ut det vanliga mjölet mot Sempers Mjölmix med fibrer. Till en deg behövs: 1 pkt jäst, 3 dl ljummet vatten, lite olivolja och 7 dl mjölmix. Knepet för att glutenfria degar inte ska bli sådär sega är att bearbeta dem mycket, alltså knåda, knåda, knåda!

Eftersom jag inte tål tomat så bra brukar jag göra såsen av ajvar (finns att få tag på i de allra flesta matbutiker), gullök, grönsaksbuljong och salt. Stek löken, rör ner ajvar och krydda med grönsaksbuljong och salt. När degen är utkavlad och ajvarsåsen klar lägger man på såsen, quornfärsen, chaminjoner och ost. Efter detta kör man in plåten i ugnen på 225 grader i cirkus tio minuter eller tills pizzan har fått fin färg.

Under tiden den står i ugnen går vi över till nästa steg.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser till andra steget:
Advokado
Citronsaft
Rödlök
Machesallad
Salt

Gräddfil
Salt
Chilisås
Vitlök

Nu ska här hackas advokado och rödlök och dessa två ska blandas med machesalladen, mycket citronsaft och lite salt. Mumma. Sist görs en sås där vitlök pressas i gräddfil och kryddas med chilisås och salt. När pizzan är färdig i ugnen läggs först advokadoröran på och sedan sås efter behag. Efter detta är det bara att avnjuta pizzan, förslagsvis framför På spåret eller en fin film som Little Miss Sunshine.

Så. himla. gott.

3 reaktioner på ”Underbar vegetarisk och glutenfri pizza”

  1. Vad god den verkar! Ska nog göra den, är glutenintolerant och äter mest vegetariskt så det passar otroligt bra! Älskar även På Spåret och den filmen! Låter verkligen creepy nu. Men det är sant, haha. Min stad var med i det senaste På Spåret-avsnittet, var överentusiastisk på grund av att staden är så liten. Nu ska jag sluta skriva, ha det fint!

    1. Men så passande, hoppas du gillar den!! Haha, så festligt, vi tycks gilla mycket samma du och jag – det tycker jag är fint :). Åh, vad roligt att din stad var med. Jag trodde jag hade rätt på Tio poäng och var helt lyrisk (De hade en ledtråd om Spik och trodde de syftade på Spikön i Trollhättan ;)) men det var ju inte riktigt rätt. Ha det fint du med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *