Ensam med stil

SVT har en programserie på deras hemsida som kallas 15 – Det är mitt liv. Detta är kortfilmer riktade till ungdomar i högstadiet där upplevda händelser och situationer spelas upp av skådespelare. Igår hittade jag till en film de gjort om Emma som är blyg, den heter Ensam med stil och så här står det i inledningen:

Emma är inte så populär. Hon är inte mobbad eller så det är bara det att hon är en sån man inte märker av. Kanske är det för att hon är rätt blyg och ensam men hon vet inte vad hon ska göra för att komma ur det. Det har alltid varit hennes roll. Hon har bara vänner online och hon hatar att alltid ljuga om vad hon gjort under helgen bara för att kunna vara ensam med stil. Nästa år börjar Emma gymnasiet och det känns som nu är sista chansen att visa vem hon är. Men hon vet inte om hon kommer att våga det eftersom hon inte vet hur hon ska göra…

Jag känner igen mig väldigt mycket från min skoltid i denna berättelse, något jag tror ni, mina läsare, också kan göra. Att man känner sig ointressant och att den blyga rollen är svår att ta sig ur när man väl har den. Efter att ha sett filmen blir jag väldigt upprörd över att hennes lärare påstår, underförstått, att det är Emmas fel att hon blir exkluderad från ett grupparbete. Dessutom säger läraren att Emma inte kommer klara sig i arbetslivet om hon inte tar för sig mer. Som jag skrivit tidigare så är det inte eleverna som ska passa skolan, det är skolan som ska passa eleverna. Det är lärarnas uppgift att se till att deras elever trivs och man har extra ansvar för de elever som av olika anledningar har svårt att ta för sig. Jag vill peppa för mer uppmuntran till dessa elever, se det fina i dem samtidigt som man ger dem stöd i det de upplever är svårt! Vill ni se filmen klickar ni på bilden ovan. 

Det som gör mig glad är att det finns ett videosvar av en kvinna som heter Hani som menar samma som jag, att det inte är Emma som ska ändra på sig, utan att det är läraren som ska hjälpa henne. Tycker också det är fint att denna kvinna tar vara på Emmas talang för att skriva och att man skulle kunna jobba vidare kring detta för att få Emma mer trygg och för att hon ska hitta umgänge hon trivs med.

Sedan finns det även ett till videosvar från ”panelen”. Dessa menar mer på att det är Emmas ansvar att ändra på sig, för att hennes goda sidor inte syns annars. De säger även att man inte växer och utvecklas om man är blyg. På den första punkten anser jag att det faktiskt inte alltid måste vara den försyntas uppgift att armbåga sig fram för att synas. Utan att det snarare behövs arbetas med våra attityder och göra så att skolan blir en mer öppen plats där man både får vara framåt och tillbakadragen. Skulle Emma få lite mer tid på sig och känna att hon är bra fastän hon inte pratar lika mycket som de andra så tror jag att hon skulle våga mer och känna sig tryggare. På den andra punkten, med att växa, så tror jag detsamma där att det mest har och göra med att få höra att man är fin och bra också som blyg. Genom att bli boostad ökar ens självrespekt och genom ökad självrespekt växer man vill jag lova, inte genom att få höra att ens personlighet är något fel.

Kolla gärna på videorna, tycker de är värda att se på och fundera över!

 

2 reaktioner på ”Ensam med stil”

  1. Har inte sett filmen ännu. Men blir bara illamående av tanken på hur lärare behandlar oss blyga.. hatade att höra att jag skulle räcka upp handen mer och att jag va lite tyst. Så förolämpad jag blev. Men det skulle man bara tåla. Jag tycker det är en typ av diskriminering. Hota med sämre betyg osv..

    1. Jag kan hålla med dig S om att det är en slags diskriminering. Särskilt som många lärare säger att de vet att man kan men att man då ändå måste visa det muntligt för att få ett högre betyg. Det är ju verkligen inte elevens ansvar att passa in i skolan utan lärarens uppgift att få alla elever att trivas så bra som möjligt och bemöta individen på den nivå som den är på.. Jag hoppas att man mer och mer kan prata om detta på lärarutbildningen så att det sker en förändring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *