Tips för den blyga i skolan

Härom kvällen gjorde jag en mindre runda på google för att uppdatera mig kring vad som hänt på den blyga fronten, vad som skrivits om det alltså :). På tjejjouren hade man fått in en fråga från signaturen Blyg som bad om hjälp med sin blygsel i skolan. Tänkte att både frågan och svaret kan hjälpa några av er läsare så därför publicerar jag det här:

En ny fråga från Blyg!
Hej! Jag är 16 år och jag är jätte blyg. Jag vågar te.x aldrig räcka upp handen i klassrummet, går aldrig på fester (jag skulle inte heller vilja gå, eftersom det inte är roligt, men även för att det är så mycket människor och jag är rädd att någon som jag inte känner ska komma fram och prata med mig) och säger inte så mycket i skolan. Detta börjar bli väldigt jobbigt, eftersom, dels, att betygen har ändrats och de bedömer mer hur mycket man pratar, och för att det känns som om andra människor tycker jag är tråkig när jag sitter tyst för mig själv. Vad kan jag göra? Tack!

Svar:
Hej!
Tack så mycket för ditt mail!

Du berättar att du är jätteblyg och att du t.ex. aldrig räcker upp handen i klassrummet och inte säger så mycket i skolan. Du berättar även att du inte går på fester för att du inte det är särskilt roligt och för att du är rädd för att någon du inte känner skulle komma fram och prata med dig. Du skriver att det känns jobbigt eftersom att du är rädd för att din blyghet kan påverka betygen och för att du oroar dig för att andra kanske tycker att du är tråkig.

Det är lättare sagt än gjort att sluta tänka på vad andra tycker. Vi tycker det är bra gjort av dig att säga nej till fester för att du inte tycker det är kul. Det är många som inte tycker det är speciellt roligt, men ofta säger ja för att de vill passa in eller tror att de blir mer omtyckta för att de hänger på fester. Så, det är stort av dig att våga säga nej och stå upp för det som du tycker är kul eller tråkigt. Ett tips är att det brukar vara lättare att komma ur sin blyghet när man gör något som man tycker är kul och intressant. Om du inte tycker det är roligt att gå på fest så kan du engagera dig i något som du tycker är roligt, gör detta också kanske i grupp eftersom det kan hjälpa dig att bli mindre blyg. Finns det några som du känner dig mindre blyg bland? Finns det några situationer där du känner dig mindre blyg?

I skolan kanske du kan försöka räcka upp handen någon gång ibland, när det handlar om något du känner dig säker på och när frågan inte är så omfattande. Du kanske också kan prata med dina lärare och säga att du är lite blyg och därför tycker det är svårt att prata i klassen, läraren kanske kan ge dig lite tips.  Finns det några ämnen i skolan som intresserar dig extra mycket, som gör det ”lättare” att räcka upp handen? Har du en lärare som du har förtroende för som du kan berätta för att du är blyg, att du egentligen har jättemycket att säga, men att din blyghet hindrar dig. Och att du vill att lärarna hittar andra sätt på vilket du kan visa dem att du tänker och resonerar kring deras ämnen men än att bara räcka upp handen. Lärarnas ansvar är att ta in elevers kunskap på alla möjliga sätt, där räcka upp handen är ett av flera sätt.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och tveka inte att höra av dig igen! Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se

Jag tycker det är fint och jättebra att de uppmuntrar ”Blyg” i att den säger nej till fester när den ändå inte tycker det är roligt, det tyder på en styrka! Sedan tycker jag också att de har flera bra tips på hur denna person kan hantera sin begränsande blygsel på, både med att hitta aktiviteter den gillar och personer den är mer trygg med. Det är även väldigt viktigt det de poängterar med att läraren har ansvar för att ta in elevens kunskap på flera sätt och att man inte enbart måste göra sin förståelse hörd muntligt och genom att räcka upp handen. Det enda jag hade önskat att de skrivit mer om är att det finns positiva aspekter av att vara blyg. En blyg person behöver få höra peppande ord om sin personlighet :). Men utöver det så var det ett himla bra svar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *