Blyg och stark, går det?

Under min helg i Uppsala kom vi in på ett ämne som jag sedan inte kunnat släppa. Nämligen detta med att vara blyg och samtidigt vara stark och stå upp för sig själv. Är detta ens något som går ihop? För att vara blyg handlar väl ofta om att man inte vågar ta plats. Och att inte ta sin plats handlar inte det om bristande självrespekt? Jag tar ingen ställning nu i början utan slänger ut dessa frågor för att både få mig och er att tänka till och börja fundera.

Jag har som ni redan vet alltid varit den blyga och under hela min skoltid känt mig väldigt osäker i att prata med andra. Och att vara tafatt i det sociala har varit jobbigt, pinsamt och fått mig att må dåligt. Men det jobbigaste har egentligen inte legat i detta. Förutom hur andra har bemött min blygsel så har det värsta varit att inte kunna stå upp för mig själv. Att inte kunna säga åt folk när de klivit över min gräns eller säga ifrån när jag tycker att någon blivit oschysst behandlad. Detta tror jag är något många, om inte alla, blyga har upplevt. Att det finns en upprörd person som vill komma ut och säga ifrån, men som inte vågar.

Jag har skämts väldigt mycket för just detta. Att inte kunna stå upp för mig själv och andra har gjort att jag känt mig svag och liten. Det är en fruktansvärd känsla att inte kunna skrika ut det man har bankandes på hjärtat. Och jag tror det är så himla viktigt att just det får komma ut. För det är när folk trampar över ens egna och andras gränser som vi behöver tala och säga ifrån. Både för att andra ska förstå att de gör fel men kanske allra mest för vår egen skull, för att visa oss själva självrespekt och kärlek. Visa för sig själv och andra att man är en viktig person.

Det jag ”hängt upp mig på” sedan i helgen är om man kan vara både blyg och stark. Kan man både vara den försiktiga men ändå kunna stå upp för sig själv? Eller måste man vara den med massa självförtroende, ha orden för sig och vara våghalsig för att kunna göra detta? Jag tror jag kommit fram till ett ganska bra svar.

Jag anser att blygsel är något fint i grunden och att det definitivt inte är något fel i det. Det jag då pratar om är inte den alltför begränsande blygseln som är jobbig, men en blygsel som innebär att man är mer försiktig och låter andra ta större plats (läs mer om detta i mitt blogginlägg som jag gjorde för tjejjourerna). Och detta, med att säga att det är okej och bra att vara just blyg, tror jag också är kärnan till självrespekt. För det är när man ser det fina i sin person som man växer och blir stark i sig själv.

Ingen växer av att höra att man måste ändra på den man är, det blir bara destruktivt. Men när man får höra positiva saker om sin personlighet rätar man på ryggen och fram växer en stolthet och i det en självrespekt. Och genom det tror jag att man kan bli starkare också med att säga ifrån och stå upp för sig själv. För vet man att man är en bra person så vet man också att man är värd att stå upp för. Och då anser jag att man fortfarande kan vara blyg, men att det krävs att man gillar den sidan av sig själv.

Detta är något jag definitivt vill jobba med i framtiden. Jag vill boosta blygisar så att de kan se det fina i sig själva och våga stå upp för sin egen person. I framtiden vill jag att barn, ungdomar, vuxna och gamla ska kunna säga att de blyga och att det minsann inte är ett dugg fel med det. Att ingen har rätt att trampa över deras gränser bara för att de är av det tystare slaget. Jag drömmer om att människor kan säga att de är blyga och samtidigt känna sig stolta, den tanken gör mig varm i magen :).

4 reaktioner på ”Blyg och stark, går det?”

  1. Älskar både din blogg och hemsida! Känner igen mig så mycket!

    Jag har inte hängt med från början så kanske har du redan sett denna film, men ett filmtips är ”Franska nerver”. Rolig och fin film om blyghet!

    1. Åh, vad glad och varm jag blir! Tack! Och kul att du uppskattar både blogg och hemsida :). Faktiskt så fick jag den filmen i födelsedagspresent och jag kan bara hålla med dig – det är en himla rolig och mysig film! 🙂

  2. Pingback: Nyårslöftet «

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *