Ingen riktig våldtäkt.. va?!

Nyligen såg jag dokumentären som så många sagt åt mig att jag borde se; Ingen riktig våldtäkt. Och jag förstår varför nu.

Det var riktigt hemskt och så upprörande att höra om synsättet på vad som anses som en våldtäkt. Att den som utsätts ofta får skylla sig själv. Att man måste slåss och skrika. Att man inte får ha för utmanande kläder. Allt detta prat om att den utsatta ska göra något, i detta fallet kvinnan. Inget om våldtäktsmannens ansvar. Bara ord om att man måste tänka sig för. Inte får umgås med främlingar eller dricka för mycket alkohol. Som att man ska vara beredd på att bli våldtagen. Vad är det för samhälle att leva i? När det är den som blir utsatt som har ansvaret och inte den som gör det?! Jag blir både ledsen och riktigt förbannad.

Tycker det är dags att vi börjar tänka lite mer empatiskt och försöka sätta in oss i hur den som blivit utsatt känner sig. Istället för att sparka på den som redan ligger ner och göra skadan större genom att ge kalla handen. Försöka behandla andra som vi själv skulle vilja bli bemötta vore kanske inte så dumt ändå?

Läste för övrigt ett så bra blogginlägg om detta med ansvar för ett tag sedan, där man istället för att lägga ansverat på offret la det på den som faktiskt har det; våldtäktsutföraren. Läs här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *