Vill skippa hetsen

Efter att ha läst Karin Granstrands blogginlägg om boken ”Omställningens tid”, som handlar om hur vi ska ställa om samhället till att bli mer hållbart, bestämde jag mig för att låna den och börja läsa. Jag har inte hunnit läsa en sida än men ändå har tankarna redan fyllt mitt huvud.

Jag kan bli lite cynisk när jag ser hur människor fortsätter att leva som förut fastän vi nu är väl upplysta om att vi lever på ändliga resurser som vi lånar av framtidens generationer. Lika mycket som vårt individsamhälle upphöjer individens rätt till att lyckas och leva väl lika mycket har vår jord rätt att bli respekterad och hanterad på ett schysst sätt. Det är ändå den som gör att vi finns här. Jag kan bli otålig när människor inte tar det på allvar.

Hela konsumtionssamhället tar bort så mycket tid från oss, som vi annars hade kunnat lägga på relationer och drömmar. Vi jobbar 8-17 varje vardag för att kunna upprätthålla en livsstil där vi uppdaterar garderoben efter modet, möblerna och inredningen efter tidningarnas trender och om grannen en flashig pool ska väl vi också ha det? Den heliga semestern till Grekland två veckor varje sommar ses idag mer och mer som en rättighet för att slippa undan den stressiga vardagen och vila upp sig.

För mig blir detta lite galet. Vi hektar och jobbar halvt ihjäl oss för att kunna köpa saker vi tröttnar på och egentligen inte blir lyckligare av. Vi sliter hela året för att få en veckas skön semester där vi slipper vardagen vi vantrivs med. Blir vi slitna får vi ta sikte på pensionen och trösta oss med att vi åtminstone jobbat in tillräckligt med pengar för att leva livet då. Jag blir trött bara av att tänka på det. Blir sorgsen och tänker att det måste finnas något mer.

Jag tror det är dags att vi börjar fundera lite kring de strukturer som vårt konsumtionssamhälle skapat. Är det verkligen värt att upprätthålla när både jorden och vi själva springer ett maraton som ändå inte håller? Som vare sig funkar för jorden eller för vårt välbefinnande? Jag tror inte att en omställning till ett hållbart samhälle kommer bli något tråkigt eller göra att våra liv blir mer begränsade. Jag tror mer på att vi kommer befrias från all hets och jakt efter att köpa oss lycka. Jag tror det kommer ge oss möjlighet att skapa en vardag där tempot är lugnare och där vi får tid till de relationer vi värnar mest om. Jag tror att det kommer öppna upp för möjligheten att fokusera på saker man tycker är roliga och få oss att inse mer vad som är viktigt, på riktigt.

Ett sådant samhälle vill jag ha. Tänker försöka sträva efter det i mitt eget liv. Någon gång ska jag berätta om hur jag själv vill leva mer konkret i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *