Ger kursboken en sula!

Idag har jag varit duktig och promenerat, gjort min terminsreflektion och fixat de sista länkarna på hemsidan! Jag är egentligen ypperlig på att lata mig och inte ta tag i saker jag måste göra men idag har jag vunnit över mig själv, ganska skönt.

Medan jag satt med min terminsreflektion tog jag fram vår Psykologi-kursbok, Psykologins grunder, av Lars Karlsson. Och så tänkte jag att jag skulle slå på ”introvert” eftersom jag tänkte att det borde finnas avsnitt med det. Vilket det fanns. Men jag blev ganska chockad när jag läste detta stycke, som handlar om lögner:

”De individer som är extroverta, d.v.s. utåtriktade, trevliga och verbala, har en förmåga att ge ett trovärdigt intryck oavsett om de ljuger eller inte. Inte för att de är bättre än andra på att ljuga utan för att deras spontanitet och allmänna trevlighet helt enkelt avväpnar varje misstanke, så att de lättare kommer undan med sina lögner.

Människor som är introverta, d.v.s. inåtvända, blyga, hämmade och lättstressade, ger istället intryck av att mindre trovärdiga. Därför är de väldigt dåliga på att ljuga, men råkar oftare ut för att omgivningen tror att de ljuger när de i själva verket talar sanning.”

Jag blev så paff när jag läste detta! Så mycket förutfattade meningar och så FEL! Jag förstår inte att detta kan stå i en bok som används så mkt inom utbildning kring just ämnet psykologi. Varför skulle exempelvis extroverta vara så väldigt trevliga? Alla har väl sina dagar och bara för att man är introvert är man inte otrevlig. Både extroverta och introverta kan minsann både vara trevliga och mindre trevliga, jag lovar. Och författaren blandar ju ihop introversion med social ängslighet vilket inte alls är samma sak.

Sen förstår jag inte det där med att introverta skulle vara sämre på att ljuga? Jag skulle snarare säga att introverta är bättre på det eftersom de tenderar att tänka mer och därmed säger välgenomtänkta saker. Själv gillar jag verkligen inte att ljuga, och det är väl kanske inte en egenskap man vill vara bra på, men när jag ”behöver” och vill ljuga är jag ganska bra på det eftersom jag ser till att lögnerna är täta och förbereder svar på följdfrågor.

Det känns som jag funnit en ny nisch; sågning av böcker 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *